Hej gott folk, tänkte höra lite med er mer erfarna om möjligheterna med brew in bag samt det här med vattentillsats efter koket.
Jag har hittils bryggt stouts och har just flaskat en NEIPA men är i övrigt en nybörjare i bryggvärlden. Alla öl jag hittils bryggt har varit med brew in bag påse, ca 9-10 L öl och i recepten har jag tillsatt en hel del vatten efter koket inför jäsningen (10-25% av vörtvolymen). Här näst funderar jag på att göra en lite lättare och somrig pale ale, och tänkte att det kanske kunde vara gött att dubbla mängden färdigt öl för detta recept.
Eftersom jag enbart kokar i ett 15 L-kärl skulle dock detta isåfall kräva att jag späder mäsken betydligt mer, kanske upp till cirka 40-50%. Min frågor är:
1. Hur mycket funkar det att späda utan att det blir problem?
(Förstår så klart att ölet blir tunnare ju mer man späddr men ponera att man vill göra ett tunnt öl)
2. Ger det stor skillnad att späda efteråt jämfört med att koka en större volym vatten i mäsken/vörten redan innan?
3. Är metoden att späda efter kok tillämpbar för alla ölsorter? Vilka bör man annars absolut undvika att göra det med?