Skotsk 80 Shilling/Scottish Export

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Skotsk 80 Shilling/Scottish Export

Inläggav Erik12 » torsdag 2021-04-01 19:56

Har kokat upp några omgångar med Invertsirap på olika varianter av rörsocker, bla ljust muscovado som fick en väldigt fruktig nästan äppelmosliknande smak som jag använt i en brittisk strong ale, den är inte färdiglagrad än men smaken från sirapen verkade skina igenom en hel del, ser fram emot att testa den om dryga två månader då den (förhoppningsvis) gottat till sig i flaskorna.
Till saken, jag tänkte använda omgången jag gjort på demerara-socker med sockerhalt 81% i en omarbetad version av en Skotsk 80/Export jag bryggt och blev lite halvnöjd med,det blev lite tanniner tror jag eftersom jag fick totalstopp i lakningen och det stod och drog väldigt länge innan jag fick igång det.

Det tänkta receptet lyder som följer:
13L efter kok, räknar med en bit över 12L ner i hink efter kylning, silning osv
Maltnota:
Maris Otter 2005g 77%
Crystal 150 130g 5%
Crystal 240 130g5%
Low colour chocolate 80g
Invert #3 270g 10%
Mäska 66/75 min

Koka 120 min
En 60 min giva East Kent Goldings
Jäsning 17-18c med WLP028

Vattenbehandling med lite ojodat salt, kalciumsulfat samt kalciumklorid för att nå 80mg/L klorid och 120mg/L sulfat och typ 30mg/L Na, så en ratio på 1:1.5 för att få ett maltigt sött men inte sliskigt öl

Est OG 1.051
FG 1.009
IBU 20
ABV 5.5%

Beersmiths uppskattade FG och abv kan jag ju glömma, räknar med ett högre FG än vad som estimeras
Jag strävar efter en sisådär 65-70% utjäsning och funderar på om jag bör mäska högre och lite kortare iom sockret som använts? Enligt Ron Pattinson och andra gurus verkar invert ha en förjäsbarhet på 90-95% och många brittiska jäster kan ju bli lite kinkiga om man mäskar varmt, så jag kanske bör köra på tänkt mäskning?
Erik12
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 39
Blev medlem: tisdag 2020-10-06 10:36

Re: Skotsk 80 Shilling/Scottish Export

Inläggav Erik12 » torsdag 2021-04-08 21:36

Någon som har en åsikt om recept och mäskning? Jag lutar åt att köra 67c/60 min eftersom jag inte vill ha alltför hög utjäsning med all sirap, å andra sidan är det en försvarlig mängd karamellmalt i notan...
Erik12
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 39
Blev medlem: tisdag 2020-10-06 10:36

Re: Skotsk 80 Shilling/Scottish Export

Inläggav Skogstorpsbryggarn » fredag 2021-04-09 07:36

Gjorde nyss en 90 shilling med samma jäst och med ungefär lika mkt karamellmalt (10,5%). Hade dock inte i ngt socker. Men jag landade på 72% utjäsning vid 67 gr mäskning. WLP028 ligger normalt inom 70-75% förjäsbarhet, så det stämde bra.

Om du vill ha koll på ditt FG på förhand kan du försöka att estimera det. I ditt fall lär du behöva räkna på sockret separat eftersom det jäser ut mkt mer än maltsockret. Om du normalt hamnar ungefär på angiven förjäsbarhet för din jäst när du brygger så tror jag på ett FG på ca 1.013-1.014, snarare än 1.009. OBS! Det är mkt som påverkar FG, så se detta som en kvalificerad gissning. Fundera på vad du vill ha för alkoholhalt också, om du hamnar på 1.014 är du strax under 5%
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Skotsk 80 Shilling/Scottish Export

Inläggav Erik12 » fredag 2021-04-09 08:40

Gjorde senast en bitter med 8% invert#2 och 5%C-240 mäskad 66c/75min jäst med wlp005 och den hamnade på 78%, strong alen jäst med 007 och ungefär lika mycket crystal och invert hamnade typ samma med 67c/60min mäsk. Dock var det invert #3, det verkar som den mörkare sirapen har något lägre förjäsbarhet än den ljusa. Jag provar att köra en vanlig 60 min mäsk på 68c och kollar var jag hamnar, det och karamellmalten borde hindra FG att hamna för lågt. Alkoholhalten är inga problem om den hamnar runt 5%, det blir nog mer en svagare export än 80 shilling, det är ju en del överlapp mellan stilarna..
Edit: kollat runt lite mer och tillsammans med invert blir nog 10% crystal lite mycket, drar nog ner det till 4% C-150 och 2% C-240 och 68c mäsktemp.
Erik12
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 39
Blev medlem: tisdag 2020-10-06 10:36

Re: Skotsk 80 Shilling/Scottish Export

Inläggav ekstedt » fredag 2021-04-09 09:56

Vad menas med att "många brittiska jäster kan bli kinkiga om man mäskar varmt"?

Min take vad gäller utjäsning och restsötma är denna: https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... rring.html

TL;DR FG blir vad det blir, själva siffran ska man inte bekymra sig om så mycket. Vill man ha faktisk restsötma så är det två saker som jobbar i ens favör: högt OG och en jäst med låg utjäsning. Karamellmalter kan i viss mån påverka upplevd restsötma, och jag skulle inte alls säga att 10 % är för mycket.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Skotsk 80 Shilling/Scottish Export

Inläggav Erik12 » fredag 2021-04-09 11:49

Jag kör på originalidén med 10% invert och 10% crystal och mäskar i 67c. Är jag inte nöjd får jag göra lite småändringar nästa gång.
Erik12
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 39
Blev medlem: tisdag 2020-10-06 10:36


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster