Hjälp för snabb jäsning

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Hjälp för snabb jäsning

Inläggav lehools » onsdag 2021-02-03 14:04

Hej.
Min jäsning har gått från 1.057 ner till 1.011 på 3 dagar. Har ingen möjlighet att tappa upp den för om 1,5 vecka är det någon fara att låta den stå? Har möjlighet att kyla ner den på distans. Gör en Sierra Nevada. Jästemp 20 grader
. Jäst
0.9 pkt — White Labs WLP001 California Ale 80%
1.1 L starter — 108 g.

Gick lite fortare än jag tänkt. brygger i sommarstugan 30 mil från där jag bor. Använder en float.
Mvh
Daniel
lehools
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: fredag 2017-01-13 21:24

Re: Hjälp för snabb jäsning

Inläggav Perwaste » onsdag 2021-02-03 14:22

Det är absolut ingen fara att låta ölen stå ytterligare 1 1/2 vecka.

Sen om du kyler ned den ett par tre dagar innan tappning gör ju ingenting heller.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 287
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Hjälp för snabb jäsning

Inläggav lehools » torsdag 2021-02-11 18:49

Fortsätter på denna tråd, när jag kommer till stugan märker jag att det jäst över, har öl i luftlås å öl stänk inne i kylen. Någon fara med ölen? Vad tror ni måste vara en jäkla för kultur ha ha ha, 25 liters kärl med 22 liter öl i. Har kylt ner ölen de sista dagarna.
lehools
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 10
Blev medlem: fredag 2017-01-13 21:24

Re: Hjälp för snabb jäsning

Inläggav Djonk » torsdag 2021-02-11 20:42

Nej, det är bara att tvätta kyl och vattenlås. Inte så ovanligt, det kan hända även med mycket mer dödutrymme i jäskärlet om jästen är pigg.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1187
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp för snabb jäsning

Inläggav Kallebäcksexpressen » fredag 2021-02-12 01:42

Kapar tråden lite. Jag har själv försökt mig på en ”Sierra Nevada”, Biab och 12 liter men mitt FG kom inte ner fullt så mycket som tanken var. Hamnade på 1.017 och ville ner till 1.011. Jag använde mig av Safale 05 då jag inte riktigt har koll på flytande jäst, hur jag gör en förkultur och om det ens behövts på en sådan liten sats, vad säger ni?
Mäskade i 68 grader i 60 min innan jag höjde till 75 i 10 min, kan detta vara en anledning till att mitt FG inte sjönk mer?
Kallebäcksexpressen
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: måndag 2017-08-07 09:35

Re: Hjälp för snabb jäsning

Inläggav Hövdingen » fredag 2021-02-12 01:58

Vad hade du för OG? 1.017 är inte orimligt högt om du fått högre utbyte än du förväntat dig. Samtidigt mäskade du ganska högt, vilket höjer OG.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 442
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Hjälp för snabb jäsning

Inläggav Djonk » fredag 2021-02-12 13:05

Mäska högt leder till både högre utbyte (högre OG) och sämre utjäsning (högt FG).

Behöver inte vara något galet och har det jäst färdigt och smakar bra så är det inte mycket att bekymra sig över.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1187
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp för snabb jäsning

Inläggav Kallebäcksexpressen » fredag 2021-02-12 13:10

Jag går igenom hela receptet och tillvägagångssättet. Vill tillägga att detta var min andra bryggning bara så jag är medveten om att jag gör småmisstag och jag har dålig koll på utbyte, förstår hela grejen men det är som att myntet inte riktigt faller ner för mig, det är något med det som jag har svårt förstå mig på men räknar med att jag helt plötsligt har koll. Receptet är från Brewfather så jag har skalat det och jästen är inte densamma som originalet.

BIAB 12 L/ 67% utbyte

Mäskvatten: 16.78 L
Kokvolym: 15,12 L
Densitet innan kok: 1,046

Grundvärden
OG: 1.054
FG: 1.011
IBU: 41

Mäskning
68 grader 60 min
76 grader 10 min

Malt (3,023 kg)

2,832 kg (93,7%) Bestmalz Pale Ale
191g (6,3%) Weyermann Caramunich III

Humle
6 IBU Magnum, kok 60 min
3 IBU Perle, kok 60 min
32 IBU Cascade, kok 30 min
36 gram Caskade, kok 0 min

Protafloc 0,5 gram kok 15 min, Jästnäring 0,5 gram kok 6 min.

Jäst
1 pkt Fermentis US-05

Tillvägagångssätt: mäsktemperaturen var på 67 grader efter 10 min och höjde värmen lite, rörde om var 10:e min ca.

Innan koket var det 14 liter i grytan så jag lakade 1,5 liter vatten för att komma upp i rätt kokvolym. Densiteten skulle enligt receptet vara 1.046 men för mig var det 1.051 så jag fyllde på vatten för att komma rätt då jag inte ville ha för stark öl (tveksam om jag tänker rätt här)

Og låg på 1.054.

Jag förstår att ett recept som någon annan gjort inte stämmer för mig men trodde nog att jag skulle komma ner med fg lite till. Jäsningen gjordes i mitt hemmagjorda jäsningsskåp där jag reglerar temperaturen med frysta petflaskor. Termometer fastsatt på jäshinken och låg på 17,3 grader de första dygnen och ökade sedan sakta var tredje dag. Låg på 1.017 dag 9 och lät den sedan stå sammanlagt 15 dagar innan jag tappade upp på flaska.

Vad ska jag tänka på nästa gång för att få ölen lite starkare? Nu blir den ca 5% men skulle vilja komma upp i 5,6, egentligen spelar det ingen roll men vill lära mig för att ha koll liksom.
Kallebäcksexpressen
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: måndag 2017-08-07 09:35

Re: Hjälp för snabb jäsning

Inläggav Djonk » lördag 2021-02-13 18:51

Hur säker är du på dina 67-68 grader? Det är ganska svårt att reglera temperaturen i en kastrull när man tillför värme eftersom malten isolerar ganska bra och det lätt blir olika temperatur på olika punkter. Med en så liten sats kanske du får plats med kastrullen i ugnen istället där du kan lämna den ifred.

Låter svårt att reglera temperaturen med is också, om den dyker för mycket kan jästen ge upp i förtid (dock lite mindre fara för t.ex. US-05 som inte flockulerar snabbt).
Tycker att "swamp cooler" är en bra men enkel metod om man bara behöver ett par grader svalare än rumstemperatur. Färskheten på jästen kan också vara en faktor.

Hur som helst får du lägga på ett par pinnar för flaskjäsningen om du gör det - så du kanske hamnade på ~5,3% till slut. Allt är ju ändå uppskattningar utan dyra verktyg, när du börjar med decimaler kan mätfel göra minst lika stor skillnad (har du t.ex. kalibrerat hydrometern?)
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1187
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp för snabb jäsning

Inläggav Kallebäcksexpressen » lördag 2021-02-13 21:30

Jag är rätt säker på graderna, är lite väl noga och nervig av mig. Angående isen så är temperaturen jämn, har två termometrar, en på jäshinken och en i själva utrymmet. De har minne för högsta o lägsta temperatur och den är jämn. Det är väl om jag vill hålla en jämn temperatur över 19 grader det blir svårt men det är först efter 10 dagar och då tror jag det jäst färdigt oavsett. Tack för tankar o svar! Är tacksam för det.
Jag tror jag kalibrerat hydrometern. Kollat av så att den ligger på noll i jästemperaturvatten, fick ta lite tejp runt
Kallebäcksexpressen
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: måndag 2017-08-07 09:35


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 29 gäster

cron