Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Hövdingen skrev:1. Här finns det ingen direkt lösning. Du får antingen välja en metod som gör att du får ett grumligare öl eller förlorar några deciliter. Du väljer själv men jag föredrar att köra hop spider/strumpor. Det gör ölet klarare och filtrering lättare men gör att jag förlorar någon extra deciliter.OK, då vet jag!
2. Alltså, ditt höga FG kan bero på fler saker. Dels kan det bero på att du har för lite jäst. Detta är det minst troliga med tanke på att du skulle få en del felsmaker på köpet. Det kan bero på att ditt recept är felberäknat, att du har tagit proverna vid fel temperaturer eller att din hydrometer är felkalibrerad.Hmmm ... när det gäller hydrometern så undrar jag, jag har koll på temperaturen och jag har trott att den helt säkert mäter rätt men nu testade jag på rent vatten. Borde den då inte visa 1.000 ? Nu visade den 1.005 ?! Det där med att receptet kan vara felberäknat, menar du att ett det kan vara ok med att FG hamnar på 1.022 för en Porter?
3. Att ha rätt mängd jäst handlar om att jästen dels ska orka med att jäsa ner hela vägen. Det handlar även om att förhindra felsmaker och att minimera möjligheterna för oönskade mikrober att få växa fritt. För oss hembryggare spelar det ingen större roll om du har lite mer eller mindre jästceller än vad du ska ha på pappret. Det är när vi pratar stora marginaler som problem uppstår för jästens kortsiktiga och långsiktiga hälsa. Med tanke på att jag odlar upp och fryser jäst i omgångar har jag ingen exakt koll på hur mycket jag pitchar, utan ser mest till att den jästen jag väl har i mår så bra som möjligt.
peterg skrev:Jästkostnaden är som du säger väsentligen om du inte återvänder jästen. Jag anväder torrjäst från Fermentis och återanvänder den upp till 10 ggr och då är kostnaden mycket överkomlig. Att ta fram egen jäst är inget jag skulle ge mig på men har du kunskap så är det bara att försöka.
Bosse Dalenius skrev:Hej, nej det var nog det jag menade. Att återanvända den! Har du tid och lust får du gärna beskriva hur du gör det?
peterg skrev:Det finns många sofistikerade sätt att spara o återanvända jäst. Jag gjorde som Pilsnerkokaren tidigare skrev i ett inlägg, ganska enkelt. När jag jäst färdigt i fat under tryck tappar jag ca 13 liter öl syrefritt till ett annat fat. Resten, drygt en halv liter slurry, häller jag på stor glasburk (ikea)som är desinficerad. På med ett tättslutande lock och in i kylskåp där det kan stå upp till 3 veckor åtminstone. När slurryn skiktat sig och jag ska använda den häller jag av det översta skiktet, som är öl, och använder resten. Funkar för mig men det finns andra sätt som säkert är lika bra, eller kanske bättre?
Verkar ju vara väldigt enkelt och intuitivt. Och det funkar varje gång? Du skrev tidigare att du återanvände den upp till 10 ggr. Vad händer sen? Är risken att andra kulturer börjar växa till sig?
Perwaste skrev:Bosse Dalenius skrev:Hej, nej det var nog det jag menade. Att återanvända den! Har du tid och lust får du gärna beskriva hur du gör det?
Hur ofta brygger du? Någon månad eller två för jäst i en burk funkar ju om kylen är tillräckligt kall.
En annan metod är att du gör en aningen större förkultur där du använder större delen i ölen, och spar lite i en burk till nästa gång.
Jag brygger nog IPA'n en gång i månaden. Andra varianter blir ju så klart mer sällan.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster