Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Cobrac » onsdag 2020-12-30 22:08
Jag har hög alkalinitet i mitt vatten vi snackar sinnessjukt högt. 610mg/l, hur påverkar det smakerna i öl? Det är vansinnigt trögt att justera pH i detta vatten. Det som är smått förvånande är att vattnet i övrigt ligger bra till med tanke på magnesium, koppar, klorid och andra oegentligheter, ingen turbiditet eller lukt. Hårdheten ligger på 4,0 dH (tyska hårdhetsgrader). Är det mjölksyra som gäller i mäsk? I annat fall kanske jag kan flaska vattnet och saluföra det som ”naturligt samarin” vid magbesvär och sura uppstötningar...
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
av Hövdingen » onsdag 2020-12-30 22:18
Smakmässigt kan du få mer kärvhet från tanniner. Sen är för högt pH även dåligt för mäskeffektiviteten.
Du vill undvika att använda för mycket mjölksyra eftersom det lätt ger en märkbar syrlighet till ölet. Jag skulle istället rekommendera fosforsyra. Det säker pH mer effektivt och har en mycket högre smaktröskel. I övrigt får du nog behandla järnet ur vattnet med CaCl och CaSo4
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Cobrac » onsdag 2020-12-30 23:47
Smart, fosforsyra har jag använt för att justera ett mjöd som blev jolmigt och inte ville använda varken citron-, vin-, äppelsyra. Så det var ett utmärkt tips.
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
av Cobrac » onsdag 2020-12-30 23:49
Har inget järn att tala om 0,1mg/l. Eller ska jag försöka ta bort det också?
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
av Hövdingen » onsdag 2020-12-30 23:53
Nej, bry dig inte om järnet. Det var bara en dålig ordvits.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Djonk » torsdag 2020-12-31 08:51
Det var väl natrium som var för högt i övrigt?
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Cobrac » torsdag 2020-12-31 09:20
Ja, det är högt, du har bra minne! Fast det är inte något som jag har märkt av i mjödet, så jag tänkte att det kanske går att justera humlemängden så jag kan krångla fram ett gott öl ändå? Jag har efter ett decenniums tveksam inställning till IPA och NEIPA nu äntligen blivit lite frälst i dessa stilar och då kanske mitt vatten duger? För vid torrhumling bildas väl inte mer beska? Sen tänkte jag passa på att kolla om ni här på forumet använder sådana här:
https://mylar.se/products/kopia-av-syre ... 4229926019Tänkte bygga en liten behållare i locket på jäskärlet så att allt syre tas upp i dessa under tiden jag torrhumlar, jag har provat med vanligt vatten och det bildas lite undertryck till och med, vattnet i vattenlåset drog baklänges. För som jag förstått det så är oxidering ett problem ibland vid dessa stilar. Och för att vara på säkra sidan kanske dessa kan vara till hjälp?
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
av Djonk » torsdag 2020-12-31 15:09
Finns bara ett sätt att ta reda på det
brygg på.
Torrhumling kan både öka och sänka beskan, beror på grundölet.
Har inte använt något annat än jäst för att minska syre, men visst är oxidering den stora risken med välhumlad öl.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Cobrac » torsdag 2020-12-31 18:36
Du har såklart rätt varför stå och tveka i startgropen. Jag kör, dock inte ikväll. För nu blir de köpeöl (Amundsen apocalyptic thunder juice). Gott nytt år på er allesammans!
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 18 gäster