Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav falke » lördag 2016-04-23 23:29

Stort tack, Pilsnerkokaren! Du är en hedersknyffel!
falke
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav falke » onsdag 2016-05-18 16:23

Dags för återkoppling eftersom jag idag, den 18/5 knappt tre veckor efter att jag började, smakade på resultatet för första gången... nog är det en rätt OK pilsner alltid.
Smaken är där men tyvärr inte klarheten som jag eftersträvar. Kanske klarnar det lite mer om ett par veckor till men jag anar att det inte riktigt blir så klart som jag vill ha det. Kanske läge för att prova med 34/70 istället som någon föreslog.
Pilsnerkokaren skickade vänligt nog en rörbit som jag ställde runt stigarröret för att undvika att få med böset. Kanske att den hade behövt vara 1-2 cm längre eftersom jag har lite jästrester i glaset. Det får testas nästa gång.

Spännande i alla fall att grundtanken verkar fungera men att det finns utrymme för fortsatta tester för att förfina tekniken.... ;o)
falke
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav Pilsnerkokaren » onsdag 2016-05-18 19:52

Det går inte att undvika jästresterna som ligger i rörbiten, tipset är att vaska den första lilla slatten och att inte röra fatet mer än absolut nödvändigt.

Ölen klarnar inte snabbare under tryck, du behöver nollgrada :wink: (kallkrascha) ölen för att jästen ska lägga sig. Sen får du tänka på att du tappar från botten, där är det som mest grumligt tills allt klarnat.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav falke » onsdag 2016-05-18 20:11

Nu tog vi ett andra glas till middagen och då såg klarheten redan betydligt bättre ut.
Skumkronan var riktigt stabil och krämig... jag kommer definitivt att gå vidare med detta om en pilsner kan vara så här efter mindre än 3 veckor sedan bryggning! Smaken är väldigt ren och väl definierad! Fantastiskt... ;o)
falke
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav falke » fredag 2016-05-20 13:00

Idag har det gått precis tre veckor sedan jag startade detta experiment och så här ser resultatet ut!
Nu är den glasklar och har en fin, krämig och fast skumkrona! Smaken är absolut bland det bästa jag har fått fram när det gäller tysk pils, bock och liknande.
Det är rätt makalöst att kunna få fram en underbar Maibock på 3 veckor och jag kommer absolut att försöka optimera denna process ett par steg till.
Bild
falke
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav Pilsnerkokaren » fredag 2016-05-20 16:34

Snyggt!
Kul att höra om smakskillnaden, har enbart jäst lager under tryck så jag har inget att jämföra med.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav falke » fredag 2016-05-20 16:37

Stort tack för din hjälp, Pilsnerkokaren!
falke
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2015-09-09 16:35

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav PapaD » tisdag 2016-07-19 20:52

Som kuriosa primar jag veteöl på Corneliusfat. Det fungerar utmärkt. Jag har ingen tryckreduceringsventil, utan kopplar bara på CO2 kulventilen och läser av regulatorn morgon och kväll. När trycket överstiger 1 bar pyser jag ut litet så det kommer ner strax under. Det blir ju litet jäst i botten av primningen, men hey, det är ju Weiss. :-)
PapaD
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 54
Blev medlem: måndag 2013-12-02 23:13
Ort: Karlskoga

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav Amatörbryggaren » söndag 2020-12-20 20:10

Nu har den här tråden några år på nacken, men jag tänkte ändå göra ett litet inlägg som berör detta. Vad tror ni om ett sådant flöte för att undvika bottensatsen fören det är slut i fatet. https://m.aliexpress.com/item/4001050312785.html
Det finns korta stigrör att köpa som är avsedda för gas. Fungerar dessa även för att ersätta ett långt stigrör för öl?
https://shop.humle.se/utrustning/reserv ... -gas-46-mm
Amatörbryggaren
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: söndag 2020-12-20 19:48

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav Djonk » söndag 2020-12-20 21:59

Ja eller så kapar man det långa själv så att det blir kort. Bättre än den flytande bollen är t.ex. https://www.brewgoat.se/products/cask-widge-olfilter så att man kan filtrera bort lös torrhumling och frukt eller vad man kan vilja ha i sitt öl också.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Jäsa under tryck i Corneliusfat?

Inläggav Amatörbryggaren » måndag 2020-12-21 01:07

Tack så mycket för svaret Djonk. :)
Amatörbryggaren
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: söndag 2020-12-20 19:48

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 62 gäster