Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Farjevall » torsdag 2020-12-03 13:51
Hej,
Har en batch där jäsningen stannat av efter drygt en vecka. Jäser i en fermzilla under 10 Psi tryck.
Min fråga är om man kan göra enligt följande för att få igång batchen igen, göra en liten förkultur på en påse torrjäst och trycka över den med kolsyra i tanken innan ”den kommit igång helt”, alltså att det inte blivit sediment av jästen?
Jag vill helst inte öppna tanken då det lite förstör mitt försök till tryckjäsning.
Tanken är att det ska bli en Brut IPA så jag vill gärna ha den så nära noll som möjligt.
Hade ett OG på 1072 och den har stannat på 1013. Det funkar ju, men vill som sagt gärna veta vad ni säger om min tanke?
Är en 50 liters batch.
Ska också tilläggas att jag hade i 20ml Ultra Ferm vid starten av jäsningen.
Jästen som används är US 05.
Tack!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Farjevall
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: torsdag 2020-10-01 00:04
av Hövdingen » torsdag 2020-12-03 14:29
Från 1.072 till 1.013 är helt rimligt med den jästen. Tror du nått full utjäsning.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Djonk » torsdag 2020-12-03 21:01
Eller låt bottensatsen virvla upp genom att öppna säkerhetsventilen. Sen kan du fylla på med kolsyra igen till 10 psi.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Farjevall » torsdag 2020-12-03 23:16
Inte tänkt på det, tack för tipset! Kanske kan få ner det några pinnar till med det.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Farjevall
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: torsdag 2020-10-01 00:04
av Bagman » lördag 2020-12-05 03:52
Gissar att jästen tuggat i sig det den kan. Du kan ju prova komplettera med en saisongjäst som brukar vara duktig på att jäsa ut.
-
Bagman
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 27
- Blev medlem: onsdag 2012-06-27 13:35
av Farjevall » lördag 2020-12-05 13:26
Fascinerande nog så har jästen efter att jag släppte på trycket så att jästen steg och sedan trycksatte och höjde tempen tuggat sig ner till 1002, så stort tack för tipsen
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Farjevall
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 8
- Blev medlem: torsdag 2020-10-01 00:04
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 80 gäster