hej
Detta år plockades bortåt 120 kg äpplen. Meningen att det skulle bli ca 60 liter cider. (fast en del fatad och en del som iscider)
Spontanjäses.
Förra året hade vi en spontanjäsning som drog igång så sakteliga och sen puttrade på i lugn takt i bortåt 3 mån. ca 16-17 grader omgivande temp.
Detta året har jag samma temp, började stillsamt efter några dagar, plötsligt full fart, som vi normal öljäsning. Gissar att jag fått in en sacc-stam som nu tagit över huvudjäsningen. Kan det stämma?
en annan sak, efter konsultation på ciderfrämjandets hemsida lät vi detta år äpplena ligga krossade ett par timmar, detta för att mer smak och pektin och annat som skulle bidra med en fyllighet skulle kunna extraheras ur skalen. Detta stämmer säkert, men det som också hände var att eftersom allt blev mjukt, lyckades vi bara pressa ut hälften ungefär av det som vi förväntade oss, i enlighet med hur det blev förra året.
när vi satte större press så pruttade mjuka äppelbitar bara ut mellan träribbornaa på pressen. Andra med liknande erfarneheter? Är det detta som är orsaken?
Dela gärna med er av metod och erfarneheter. känner mig som den nybörjare jag är, i detta fält.
//karl