Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Djonk » måndag 2020-11-09 10:20
Observationen att det vid snabb flaskjäsning byggs upp mer tryck i flaskans hals inledningsvis står jag fast vid oavsett.
När det är så lite socker litar jag inte på att kunna mäta det tillförlitligt.
Sen när det gäller ett långsammare förlopp på grund av trött jäst eller någon försvårande omständighet som lågt pH eller hög alkoholhalt kanske det blir annorlunda.
Att det smakar sött vid låg kolsyra skulle också kunna bero på just låg kolsyra.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av SGP » måndag 2020-11-09 10:44
Att det blir tryck i halsen i flaskan beror väl mest på att ölet är varmt/rumstempererat? Varmt vatten löser mindre koldioxid än kallt vatten således släpper vätskan ifrån sig co2 tills det blir ett jämviktstryck. När man sedan lägger in flaskan i kylen så löser sig mer co2 i vätskan och trycket i halsen minskar.
-
SGP
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 110
- Blev medlem: fredag 2020-06-19 10:28
av ekstedt » måndag 2020-11-09 13:03
Djonk skrev:Observationen att det vid snabb flaskjäsning byggs upp mer tryck i flaskans hals inledningsvis står jag fast vid oavsett.
När det är så lite socker litar jag inte på att kunna mäta det tillförlitligt.
Sen när det gäller ett långsammare förlopp på grund av trött jäst eller någon försvårande omständighet som lågt pH eller hög alkoholhalt kanske det blir annorlunda.
Att det smakar sött vid låg kolsyra skulle också kunna bero på just låg kolsyra.
Men vad för slags "observation" är det du avser?
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Djonk » måndag 2020-11-09 14:07
Dels att det kan finnas gott om kolsyra i halsen medan ölet fortfarande är halvt avslaget, men det tydligaste tecknet tycker jag fontänen man kan bli belönad av om man är alldeles för otålig. T.ex. en dag efter flaskning.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av ekstedt » måndag 2020-11-09 14:19
Djonk skrev:Dels att det kan finnas gott om kolsyra i halsen medan ölet fortfarande är halvt avslaget, men det tydligaste tecknet tycker jag fontänen man kan bli belönad av om man är alldeles för otålig. T.ex. en dag efter flaskning.
Och "gott om kolsyra i halsen" avgör du genom pyset när du öppnar flaskan?
I så fall kan jag rapportera totalt motsatta observationer. Jag öppnar alltid flera flaskor under kolsyrejäsningen på flaska och det finns en tydlig korrelation mellan pyset och kolsyrenivån i ölet. De enda tillfällena när det är mycket pys vid flasköppnandet med lägre kolsyra än förväntat av pyset är när man har en halvfylld flaska. Och att man skulle få fontän med mycket koldioxid i halsen men låg kolsyrenivå i ölet låter helt kontraintuitivt. Makes no sense. Däremot kan det ölet som kvarstår efter en flaskfontän ofta ha ganska låg kolsyra eftersom det mesta har stuckit iväg i fontänen.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Djonk » måndag 2020-11-09 16:34
Jaja, gissa om förvåningen första gången det hände. Andra gången tycker man ju att jag borde ha lärt mig men.. Numera låter jag alltid flaskorna stå väl kylda innan öppning om de är nyfyllda. Då finns det tydlig korrelation mellan pys och kolsyrenivå eftersom kolsyran har haft tid att lösa sig.
https://www.youtube.com/watch?v=FlBlnTfZ2iw där kan du se fenomenet.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 47 gäster