Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Djonk skrev:Skulle inte kalla vete mustigt. Möjligtvis havre eller råg, om det är tjockare munkänsla du är ute efter. Eller så har du bara i mer karamellmalt.
DT borde vara kort för domartävling.
Wyeast 1056, WLP001 och US-05 sägs alla vara Chico men har i jämförelser ändå lett till distinkta skillnader. Finns säkert ännu fler alternativ att välja bland.
Danielm skrev:Jag söker en enkel lager-öl, men jag kan inte brygga en lager-öl. Därför får det bli en American Pale Ale. En blek ale med andra ord. Låter bra enligt mig.
Jag har ett recept (American dream ale):
4.8 kg Pale Ale malt
0.180 kg ljus karamellmalt
154g cascade humle
BC Chico Ale vid 18 grader
Bryggd av Adam Baan vid år 1998 och placerades på plats 2 av DT(Vad nu DT betyder?) år 1998.
Men jag vill ändra lite. Jag vill att den ska vara mustig. Går det bra att om jag häller i ca 0.5 kg veteflingor där i då?
Skulle ni rekommendera torrhumling här? Eller ska jag undvika det? T.ex. man slänger ned resterande humle på ca 56 gram ned i hinken(om man köper 200 gram casade pellets), bara för att få extra kryddigt under sekundärjäsningen?
Jag älskar humle!
P.S! Visst är Chico Ale Yeast = Wyeast 1056?
Humlegatan skrev:Danielm skrev:Jag söker en enkel lager-öl, men jag kan inte brygga en lager-öl. Därför får det bli en American Pale Ale. En blek ale med andra ord. Låter bra enligt mig.
Jag har ett recept (American dream ale):
4.8 kg Pale Ale malt
0.180 kg ljus karamellmalt
154g cascade humle
BC Chico Ale vid 18 grader
Bryggd av Adam Baan vid år 1998 och placerades på plats 2 av DT(Vad nu DT betyder?) år 1998.
Men jag vill ändra lite. Jag vill att den ska vara mustig. Går det bra att om jag häller i ca 0.5 kg veteflingor där i då?
Skulle ni rekommendera torrhumling här? Eller ska jag undvika det? T.ex. man slänger ned resterande humle på ca 56 gram ned i hinken(om man köper 200 gram casade pellets), bara för att få extra kryddigt under sekundärjäsningen?
Jag älskar humle!
P.S! Visst är Chico Ale Yeast = Wyeast 1056?
Jag skulle välja en annan jäst då jag anser att US-05, wlp001 och 1056 är ganska "rena" i sin smakprofil. Det är en kanonjäst, men vill du ha mer munkänsla så skulle jag kika på något annat. Kanske en engelsk jäst? Själv är jag ganska förtjust i Imperial Yeast Juice.
Ett annat tips jag har är att lägga till en giva med munich 1, upp till 10% för lite mer kropp. Carapils likaså, kanske inte lika stor mängd.
Djonk skrev:Du får inte mycket färg av ljus karamellmalt, men utöver sötma är det just fyllighet som är tanken. Du kan också använda hög mäsktemperatur om du vill. Men ha i ett halvt kilo havre, visst.
Ja speciellt om du redan har 1056 blir det ju ett lätt val.
Torrhumla om du vill, men var medveten om att det ökar risken för oxidation.
Danielm skrev: . Flytande jäst sägs väll vara lite bättre i smaken, eller hur? Jag har hört och läst det.
Hövdingen skrev:Det handlar mer om att det finns mer att välja på när det kommer till flytande jäst. Med flytande jäst kan du anpassa strain efter produktion av fenoler, av särskilda estrar, utjäsningsgrad, flokulering etc (end of thinking capacity). Med torrjäst får anpassa dina förväntningar utifrån det lilla utbud som finns. Dessutom är det mycket dyrare med torrjäst.
Hövdingen skrev:Nja, det beror på. Om du köper ett nytt paket flytande jäst varje gång du brygger är torrjäst självfallet billigare. Återanvänder man det istället är det betydligt billigare. Ser inte varför man skulle köpa nytt paket varje gång.
Hövdingen skrev:Nja, det beror på. Om du köper ett nytt paket flytande jäst varje gång du brygger är torrjäst självfallet billigare. Återanvänder man det istället är det betydligt billigare. Ser inte varför man skulle köpa nytt paket varje gång.
ekstedt skrev:Hövdingen skrev:Nja, det beror på. Om du köper ett nytt paket flytande jäst varje gång du brygger är torrjäst självfallet billigare. Återanvänder man det istället är det betydligt billigare. Ser inte varför man skulle köpa nytt paket varje gång.
Fast du kan ju återvinna torrjäst lika väl som flytande.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 125 gäster