av Hövdingen » torsdag 2020-08-06 01:52
För att den ska bli söt måste du använda en jäst som lämnar mycket maltotriose (d.v.s att den lämnar mycket socker andra jästsorter skulle käka) alt. ta kål på jästen m.h.a sulfiter för att förhindra att den kalasar på sockret. Honung innehåller i princip bara förjäsbara sockersarter så alkoholhalten kommer boostas, det kommer torras ut och bli beskare om du inte neutraliserar jästen. Om du gör det kommer du dock inte kunna flaskjäsa. Lagring kommer inte förändra resultatet. Mitt förslag är att försöka med en jäst som inte jäser ut lika långt nästa gång (exempelvis WLP002), alternativt använda dig av sulfiter och tvångskolsyra (om du har utrustning för det). Av dessa alternativ skulle jag rekommendera det sistnämnde. Honung innehåller i huvudsak väldigt enkla sockerarter vilket skulle göra att de flesta jästsorter hinner käka upp det mesta. Detta gör att den lilla mängden restsötma som jästen lämnar ändå skulle göra att din mölska uppfattas som förhållandevis torr.