Frysa jäst

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Frysa jäst

Inläggav carlsbergerensis » torsdag 2005-10-20 00:00

Hur länge kan man frysa jäst och ändå få igång den? Varför behövs
sockerlagen?

Jag tror problemet med att frysa celler (förutom själva
kallshocken etc) är att det kan bildas iskristaller som går som knivar
genom cellerna som då förstörs. Om jag förstår det rätt så kan
även ett visst osmotiskt tryck uppstå pga att koncentrationen av
diverser salter och ämnen ökar när man fryser bort vatten under
själva nedfrysningen.

Det some beskrivs man brukar göra för att råda bot på detta är dels att

1) kyla ned provet ganska snabbt, för då bildas många små kristaller, istället
för färre stora kristaller, och lallemands jäst panel har tidigare indikerat
att det är de lite störra kristallerna som ofta gör mest skada. Ungefär
samma fenomen som när man "odlar kristaller". Växer kristallerna
långsamt får man stora och fina, går det snabbt får man många och
mindre.

2) tillsätta någon form av köldskyddsmedium, som skyddar cellen under nedfrysningsprocessen.

Köldskyddsmediumet brukar nog väljas så att det har låg molekylvikt,
och ger därmed högre temperatursäkning, och att det naturligtvis inte
är skadligt för cellen, och att det kan tränga igenom cell membranet,
för ämnet måste komma in inuti cellen för att få tänkt effekt.

Glycerol brukar ofta användas, det är högst naturligt för cellen, dvs inte
giftigt eller stressande, och tränger igenom cellmembranet och har måttlig
molekylmassa.

Socker sänker förvisso fryspunkten, men båda glukos och sackaros har ca 2 och 4 gånger större molekylmassa jämfört med glycerol, och sedan tvivlar jag lite på hur effektivt det tränger in i cellen? Glukos är kanske lite bättre än sackaros. Glukos kan kanske diffundera igenom passiv, men fråga är hur snabbt, sackaros kan ju under normala omständigheter inte passera cellmembranet så jag vet inte om det skulle gå nu.

Det skulle vara intressant att höra om förslaget med sockerlag. Om det finns några cellbiologer på listan kanske de kunde förklara lite mer, men såvitt jag begriper så undrar jag om sockerlösning är det bästa? Billigare än glycerol iofs, men jag tror nog mer på glycerol.

Jag körde med glycerol och nu kommer jag inte ihåg exakt men efter några månader i frysen vad ca 30% vid liv har jag för mig. Den kom igång för fullt på 3 dagar eller nåt sånt efter upptining (kommer inte ihåg exakt). Inga problem alls. Jag la en bit jäst-is i lite ljummet sockervatten, och det tinade och efter 3 dagar var det fullt fart. Jag körde ca 15% glycerol eller så tror jag.

Även om det "fungerar" med socker, dvs den kommer till liv, så undrar man hur många % av cellerna som överlever.

2 veckor lät länge tycker jag. Hur gjorde du då? Vilka mängder etc?

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Frysa jäst

Inläggav bersabira » torsdag 2005-10-20 00:00

Hej
Problemet med glycerol är väl att man förstör skummet om man har för mycket
kvar.

Hur mycket glycerol kan man ha innan man får skumproblem?
Jag har experimenterat med glycerol och det fungerande bra, men då renade
jag den med agar efteråt.
Det blir då så omständigt att det inte är värt besväret, om man inte har
någon väldigt speciell jäst som man vill spara.

/Kjell



From: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Frysa jäst
Date: 19 Oct 2005 22:55:10 -0700

*** Brev nr. 11204 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur länge kan man frysa jäst och ändå få igång den? Varför behövs
sockerlagen?

Jag tror problemet med att frysa celler (förutom själva
kallshocken etc) är att det kan bildas iskristaller som går som knivar
genom cellerna som då förstörs. Om jag förstår det rätt så kan
även ett visst osmotiskt tryck uppstå pga att koncentrationen av
diverser salter och ämnen ökar när man fryser bort vatten under
själva nedfrysningen.

Det some beskrivs man brukar göra för att råda bot på detta är dels att

1) kyla ned provet ganska snabbt, för då bildas många små kristaller,
istället
för färre stora kristaller, och lallemands jäst panel har tidigare
indikerat
att det är de lite störra kristallerna som ofta gör mest skada. Ungefär
samma fenomen som när man "odlar kristaller". Växer kristallerna
långsamt får man stora och fina, går det snabbt får man många och
mindre.

2) tillsätta någon form av köldskyddsmedium, som skyddar cellen under
nedfrysningsprocessen.

Köldskyddsmediumet brukar nog väljas så att det har låg molekylvikt,
och ger därmed högre temperatursäkning, och att det naturligtvis inte
är skadligt för cellen, och att det kan tränga igenom cell membranet,
för ämnet måste komma in inuti cellen för att få tänkt effekt.

Glycerol brukar ofta användas, det är högst naturligt för cellen, dvs inte
giftigt eller stressande, och tränger igenom cellmembranet och har måttlig
molekylmassa.

Socker sänker förvisso fryspunkten, men båda glukos och sackaros har ca 2
och 4 gånger större molekylmassa jämfört med glycerol, och sedan tvivlar
jag lite på hur effektivt det tränger in i cellen? Glukos är kanske lite
bättre än sackaros. Glukos kan kanske diffundera igenom passiv, men fråga
är hur snabbt, sackaros kan ju under normala omständigheter inte passera
cellmembranet så jag vet inte om det skulle gå nu.

Det skulle vara intressant att höra om förslaget med sockerlag. Om det
finns några cellbiologer på listan kanske de kunde förklara lite mer, men
såvitt jag begriper så undrar jag om sockerlösning är det bästa? Billigare
än glycerol iofs, men jag tror nog mer på glycerol.

Jag körde med glycerol och nu kommer jag inte ihåg exakt men efter några
månader i frysen vad ca 30% vid liv har jag för mig. Den kom igång för
fullt på 3 dagar eller nåt sånt efter upptining (kommer inte ihåg exakt).
Inga problem alls. Jag la en bit jäst-is i lite ljummet sockervatten, och
det tinade och efter 3 dagar var det fullt fart. Jag körde ca 15% glycerol
eller så tror jag.

Även om det "fungerar" med socker, dvs den kommer till liv, så undrar man
hur många % av cellerna som överlever.

2 veckor lät länge tycker jag. Hur gjorde du då? Vilka mängder etc?

/Fredrik
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Frysa jäst

Inläggav carlsbergerensis » torsdag 2005-10-20 00:00

Hej
Problemet med glycerol är väl att man förstör skummet om man har för mycket
kvar.

Hur mycket glycerol kan man ha innan man får skumproblem?
Jag har experimenterat med glycerol och det fungerande bra, men då renade
jag den med agar efteråt.
Det blir då så omständigt att det inte är värt besväret, om man inte har
någon väldigt speciell jäst som man vill spara.

/Kjell

Glycerol bildas normalt i små mängder under jäsningen av jästen själv. Det fyller lite olika funktioner för jästen, dels har det en funktion i responsen till osmotisk stress men även en funktion vad gäller redox balansen. Så lite, bildas alltid.

Mängden glycerol i en helt normal öl varierar men enligt siffror jag sett kan det vara upp till 0.1% (medans det i vin kan vara över 1%).

Näst efter etanolen så är glycerol nog faktiskt bland de mest förekommande biprodukterna av jäsningen om man tittar på mängden. Men då det är relativt smakneturalt i dessa små mängder påverkar det nog inte smaken så mycket så det är väl ingen man tänker på direkt.

Så det finns alltid små mängder glycerol i den bästa öl, utan att man labbat med glycerol i jästen.

Tittar man på vad 0.1% innebär för en sats på 20 liter motsvarar det ca 16 ml ren glycerol. Och det lilla mängd glycerol man får i sin förkultur är ju en bråkdel av det, då man bara tar en liten sked eller liknande som man sedan propagerar upp.

Om det nu skulle vara så att glycerol ger sämre skum (vilket jag inte vet iofs, men jag har aldrig testat) så är jag rätt övertygad om att det små tillskott det rör sig om i fallet frysning av jäst är helt försumbara.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Frysa jäst

Inläggav ollepe » torsdag 2005-10-20 00:00

Jag har troligen blandat ihop glycerol och glukos.
Olle Persson

carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ([email]carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom[/email]) skrev:
*** Brev nr. 11204 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ([email]carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom[/email]) ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse ([email]bryggarenPÅmollehemPUNKTse[/email]) <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur länge kan man frysa jäst och ändå få igång den? Varför behövs
sockerlagen?

Jag tror problemet med att frysa celler (förutom själva
kallshocken etc) är att det kan bildas iskristaller som går som knivar
genom cellerna som då förstörs. Om jag förstår det rätt så kan
även ett visst osmotiskt tryck uppstå pga att koncentrationen av
diverser salter och ämnen ökar när man fryser bort vatten under
själva nedfrysningen.

Det some beskrivs man brukar göra för att råda bot på detta är dels att

1) kyla ned provet ganska snabbt, för då bildas många små kristaller, istället
för färre stora kristaller, och lallemands jäst panel har tidigare indikerat
att det är de lite störra kristallerna som ofta gör mest skada. Ungefär
samma fenomen som när man "odlar kristaller". Växer kristallerna
långsamt får man stora och fina, går det snabbt får man många och
mindre.

2) tillsätta någon form av köldskyddsmedium, som skyddar cellen under nedfrysningsprocessen.

Köldskyddsmediumet brukar nog väljas så att det har låg molekylvikt,
och ger därmed högre temperatursäkning, och att det naturligtvis inte
är skadligt för cellen, och att det kan tränga igenom cell membranet,
för ämnet måste komma in inuti cellen för att få tänkt effekt.

Glycerol brukar ofta användas, det är högst naturligt för cellen, dvs inte
giftigt eller stressande, och tränger igenom cellmembranet och har måttlig
molekylmassa.

Socker sänker förvisso fryspunkten, men båda glukos och sackaros har ca 2 och 4 gånger större molekylmassa jämfört med glycerol, och sedan tvivlar jag lite på hur effektivt det tränger in i cellen? Glukos är kanske lite bättre än sackaros. Glukos kan kanske diffundera igenom passiv, men fråga är hur snabbt, sackaros kan ju under normala omständigheter inte passera cellmembranet så jag vet inte om det skulle gå nu.

Det skulle vara intressant att höra om förslaget med sockerlag. Om det finns några cellbiologer på listan kanske de kunde förklara lite mer, men såvitt jag begriper så undrar jag om sockerlösning är det bästa? Billigare än glycerol iofs, men jag tror nog mer på glycerol.

Jag körde med glycerol och nu kommer jag inte ihåg exakt men efter några månader i frysen vad ca 30% vid liv har jag för mig. Den kom igång för fullt på 3 dagar eller nåt sånt efter upptining (kommer inte ihåg exakt). Inga problem alls. Jag la en bit jäst-is i lite ljummet sockervatten, och det tinade och efter 3 dagar var det fullt fart. Jag körde ca 15% glycerol eller så tror jag.

Även om det "fungerar" med socker, dvs den kommer till liv, så undrar man hur många % av cellerna som överlever.

2 veckor lät länge tycker jag. Hur gjorde du då? Vilka mängder etc?

/Fredrik
ollepe
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 256
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Rättvik

Frysa jäst

Inläggav FredrikStåhl » fredag 2005-10-21 00:00

Jag har fryst jäst i några år, jag gick över till det eftersom jag
tyckte det var lättare än att odla på agar som jag gjorde tidigare. Jag
har kvar en del fryst jäst men numera kommer jag att köpa mer jäst, de
nya större påsarna från Wyeast är ju utmärkta.

Glycerolet är mycket riktigt till för att minska mängden iskristaller.
Det brukar ändå bli en del is längst upp i burken, troligen för att
blandningen separerar lite och vattnet flyter upp till ytan. Under
lagret med is har jästen sett bra ut.

Jag utgick från ett inlägg på Homebrew Digest där 10-20% glycerol
rekommenderades. Jag tryckkokar först lika delar glycerin och vatten i
en barnmatsburk, ca. 1/3 full. Skakar ihop med frisk jästsörja och
fryser snabbt genom att sänka ner burken i en större burk med T-sprit
som står i frysen.

Jag har använt jäst som varit frusen i upp till 2 år utan problem, men
det varierar säkert med omständigheterna och inte minst med jäststam.
Det brukar gå fortare att odla upp från frusen jäst än från agarplattor
eftersom man har större jästmängd från början. Nackdelen är förstås att
man utgår från en jäst som inte är lika ren som från agarmedia.

Jag har inte märkt några problem med skummet, men jag brukar alltid låta
jästen sedimentera och sedan hälla av vätskan och mata med ny vört på
bryggdagens morgon.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Thu, 2005-10-20 at 07:56 +0200, carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom wrote:
*** Brev nr. 11204 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur länge kan man frysa jäst och ändå få igång den? Varför behövs
sockerlagen?

Jag tror problemet med att frysa celler (förutom själva
kallshocken etc) är att det kan bildas iskristaller som går som knivar
genom cellerna som då förstörs. Om jag förstår det rätt så kan
även ett visst osmotiskt tryck uppstå pga att koncentrationen av
diverser salter och ämnen ökar när man fryser bort vatten under
själva nedfrysningen.

Det some beskrivs man brukar göra för att råda bot på detta är dels att

1) kyla ned provet ganska snabbt, för då bildas många små kristaller, istället
för färre stora kristaller, och lallemands jäst panel har tidigare indikerat
att det är de lite störra kristallerna som ofta gör mest skada. Ungefär
samma fenomen som när man "odlar kristaller". Växer kristallerna
långsamt får man stora och fina, går det snabbt får man många och
mindre.

2) tillsätta någon form av köldskyddsmedium, som skyddar cellen under nedfrysningsprocessen.

Köldskyddsmediumet brukar nog väljas så att det har låg molekylvikt,
och ger därmed högre temperatursäkning, och att det naturligtvis inte
är skadligt för cellen, och att det kan tränga igenom cell membranet,
för ämnet måste komma in inuti cellen för att få tänkt effekt.

Glycerol brukar ofta användas, det är högst naturligt för cellen, dvs inte
giftigt eller stressande, och tränger igenom cellmembranet och har måttlig
molekylmassa.

Socker sänker förvisso fryspunkten, men båda glukos och sackaros har ca 2 och 4 gånger större molekylmassa jämfört med glycerol, och sedan tvivlar jag lite på hur effektivt det tränger in i cellen? Glukos är kanske lite bättre än sackaros. Glukos kan kanske diffundera igenom passiv, men fråga är hur snabbt, sackaros kan ju under normala omständigheter inte passera cellmembranet så jag vet inte om det skulle gå nu.

Det skulle vara intressant att höra om förslaget med sockerlag. Om det finns några cellbiologer på listan kanske de kunde förklara lite mer, men såvitt jag begriper så undrar jag om sockerlösning är det bästa? Billigare än glycerol iofs, men jag tror nog mer på glycerol.

Jag körde med glycerol och nu kommer jag inte ihåg exakt men efter några månader i frysen vad ca 30% vid liv har jag för mig. Den kom igång för fullt på 3 dagar eller nåt sånt efter upptining (kommer inte ihåg exakt). Inga problem alls. Jag la en bit jäst-is i lite ljummet sockervatten, och det tinade och efter 3 dagar var det fullt fart. Jag körde ca 15% glycerol eller så tror jag.

Även om det "fungerar" med socker, dvs den kommer till liv, så undrar man hur många % av cellerna som överlever.

2 veckor lät länge tycker jag. Hur gjorde du då? Vilka mängder etc?

/Fredrik
FredrikStåhl
 

Frysa jäst

Inläggav bersabira » fredag 2005-10-21 00:00

Hej
Om man ska spara en liten dutt jäst och sedan odla upp i många steg så tror
jag inte heller att skummet påverkas av glycerolet.

För att det ska vara någon vits så skulle jag vilja frysa in större mäng
jäst (typ 0,5 dl), så att det blir full fart på en gång.
Då skulle jag väl behöva nästan 0,5 dl glycerol också?
Jag antar att man inte kan tillsätta så mycket glycerol i 60 liter öl utan
påverkan, eller?

Om socker alternativet fungerar så skulle man lätt kunna frysa in 0,5 liter,
om 30% överlever så behövs ändå endast en uppskalning innan man är klar.

Proffsen som ska spara jäst länge verka spara på agar och sedan lägga någon
sorts lack över.
Vad kan det vara för någon sorts lack?
Hur sparar man den "lackade agarplattan" sedan?
i kylskåp?

/Kjell



From: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re:RE: Re: Frysa jäst
Date: 20 Oct 2005 10:29:31 -0700

*** Brev nr. 11207 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej
Problemet med glycerol är väl att man förstör skummet om man har för
mycket
kvar.

Hur mycket glycerol kan man ha innan man får skumproblem?
Jag har experimenterat med glycerol och det fungerande bra, men då renade
jag den med agar efteråt.
Det blir då så omständigt att det inte är värt besväret, om man inte har
någon väldigt speciell jäst som man vill spara.

/Kjell

Glycerol bildas normalt i små mängder under jäsningen av jästen själv. Det
fyller lite olika funktioner för jästen, dels har det en funktion i
responsen till osmotisk stress men även en funktion vad gäller redox
balansen. Så lite, bildas alltid.

Mängden glycerol i en helt normal öl varierar men enligt siffror jag sett
kan det vara upp till 0.1% (medans det i vin kan vara över 1%).

Näst efter etanolen så är glycerol nog faktiskt bland de mest förekommande
biprodukterna av jäsningen om man tittar på mängden. Men då det är relativt
smakneturalt i dessa små mängder påverkar det nog inte smaken så mycket så
det är väl ingen man tänker på direkt.

Så det finns alltid små mängder glycerol i den bästa öl, utan att man
labbat med glycerol i jästen.

Tittar man på vad 0.1% innebär för en sats på 20 liter motsvarar det ca 16
ml ren glycerol. Och det lilla mängd glycerol man får i sin förkultur är ju
en bråkdel av det, då man bara tar en liten sked eller liknande som man
sedan propagerar upp.

Om det nu skulle vara så att glycerol ger sämre skum (vilket jag inte vet
iofs, men jag har aldrig testat) så är jag rätt övertygad om att det små
tillskott det rör sig om i fallet frysning av jäst är helt försumbara.

/Fredrik
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Frysa jäst

Inläggav bersabira » fredag 2005-10-21 00:00

Tack Fredrik,
Antag att en tredjedels barnburk är ca 0,5 dl.
20% av det är ca: 0,1dl Glycerol.
Det är altså OK i en 20 liters sats?

Jag antar att man får en stor mängd döda jästceller oavsätt hur man gör.
Är det inte bättre att i början hälla av och använda den vätskan.
Då blir man väl av med den döda jästen som ligger på botten.
Glycerolet är väl redan löst i vätskan? eller flyter den åvanpå och kan
hällas bort om man bara spar "bottensatsen"

/Kjell



From: FredrikStåhl<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu>
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re: Re: Frysa jäst
Date: 21 Oct 2005 01:52:34 -0700

*** Brev nr. 11219 till Bryggaren skickat av Fredrik Ståhl
<fredrikPUNKTstahlPÅbostreamPUNKTnu> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Jag har fryst jäst i några år, jag gick över till det eftersom jag
tyckte det var lättare än att odla på agar som jag gjorde tidigare. Jag
har kvar en del fryst jäst men numera kommer jag att köpa mer jäst, de
nya större påsarna från Wyeast är ju utmärkta.

Glycerolet är mycket riktigt till för att minska mängden iskristaller.
Det brukar ändå bli en del is längst upp i burken, troligen för att
blandningen separerar lite och vattnet flyter upp till ytan. Under
lagret med is har jästen sett bra ut.

Jag utgick från ett inlägg på Homebrew Digest där 10-20% glycerol
rekommenderades. Jag tryckkokar först lika delar glycerin och vatten i
en barnmatsburk, ca. 1/3 full. Skakar ihop med frisk jästsörja och
fryser snabbt genom att sänka ner burken i en större burk med T-sprit
som står i frysen.

Jag har använt jäst som varit frusen i upp till 2 år utan problem, men
det varierar säkert med omständigheterna och inte minst med jäststam.
Det brukar gå fortare att odla upp från frusen jäst än från agarplattor
eftersom man har större jästmängd från början. Nackdelen är förstås att
man utgår från en jäst som inte är lika ren som från agarmedia.

Jag har inte märkt några problem med skummet, men jag brukar alltid låta
jästen sedimentera och sedan hälla av vätskan och mata med ny vört på
bryggdagens morgon.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Thu, 2005-10-20 at 07:56 +0200, carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom wrote:
*** Brev nr. 11204 till Bryggaren skickat av
carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom ***
Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hur länge kan man frysa jäst och ändå få igång den? Varför behövs
sockerlagen?

Jag tror problemet med att frysa celler (förutom själva
kallshocken etc) är att det kan bildas iskristaller som går som knivar
genom cellerna som då förstörs. Om jag förstår det rätt så kan
även ett visst osmotiskt tryck uppstå pga att koncentrationen av
diverser salter och ämnen ökar när man fryser bort vatten under
själva nedfrysningen.

Det some beskrivs man brukar göra för att råda bot på detta är dels att

1) kyla ned provet ganska snabbt, för då bildas många små kristaller,
istället
för färre stora kristaller, och lallemands jäst panel har tidigare
indikerat
att det är de lite störra kristallerna som ofta gör mest skada. Ungefär
samma fenomen som när man "odlar kristaller". Växer kristallerna
långsamt får man stora och fina, går det snabbt får man många och
mindre.

2) tillsätta någon form av köldskyddsmedium, som skyddar cellen under
nedfrysningsprocessen.
Köldskyddsmediumet brukar nog väljas så att det har låg molekylvikt,
och ger därmed högre temperatursäkning, och att det naturligtvis inte
är skadligt för cellen, och att det kan tränga igenom cell membranet,
för ämnet måste komma in inuti cellen för att få tänkt effekt.

Glycerol brukar ofta användas, det är högst naturligt för cellen, dvs
inte
giftigt eller stressande, och tränger igenom cellmembranet och har
måttlig
molekylmassa.

Socker sänker förvisso fryspunkten, men båda glukos och sackaros har ca
2 och 4 gånger större molekylmassa jämfört med glycerol, och sedan tvivlar
jag lite på hur effektivt det tränger in i cellen? Glukos är kanske lite
bättre än sackaros. Glukos kan kanske diffundera igenom passiv, men fråga
är hur snabbt, sackaros kan ju under normala omständigheter inte passera
cellmembranet så jag vet inte om det skulle gå nu.
Det skulle vara intressant att höra om förslaget med sockerlag. Om det
finns några cellbiologer på listan kanske de kunde förklara lite mer, men
såvitt jag begriper så undrar jag om sockerlösning är det bästa? Billigare
än glycerol iofs, men jag tror nog mer på glycerol.
Jag körde med glycerol och nu kommer jag inte ihåg exakt men efter några
månader i frysen vad ca 30% vid liv har jag för mig. Den kom igång för
fullt på 3 dagar eller nåt sånt efter upptining (kommer inte ihåg exakt).
Inga problem alls. Jag la en bit jäst-is i lite ljummet sockervatten, och
det tinade och efter 3 dagar var det fullt fart. Jag körde ca 15% glycerol
eller så tror jag.
Även om det "fungerar" med socker, dvs den kommer till liv, så undrar
man hur många % av cellerna som överlever.
2 veckor lät länge tycker jag. Hur gjorde du då? Vilka mängder etc?

/Fredrik
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Frysa jäst

Inläggav FredrikStåhl » fredag 2005-10-21 00:00

Jag använder inte allt på en gång utan tar ca. en tesked med en
desinficerad sked och ställer tillbaka jästen i frysen. Det krävs några
matningar för att odla upp jästen men den blir frisk och bra på det
sättet. Jag vet inte hur det skulle gå att utgå från mer frusen jäst.

Jag tillsätter den frusna jästen direkt till startvörten för att minska
infektionsrisken. Jag tycker det verkar enklare att dekantera
startvörten istället för att försöka separera glycerollösningen från
början. Men du kan ju alltid försöka.

/Fredrik Ståhl, Frösön

On Fri, 2005-10-21 at 14:30 +0200, KjellEriksson wrote:
*** Brev nr. 11223 till Bryggaren skickat av "Kjell Eriksson" <bersabiraPÅhotmailPUNKTcom> ***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Tack Fredrik,
Antag att en tredjedels barnburk är ca 0,5 dl.
20% av det är ca: 0,1dl Glycerol.
Det är altså OK i en 20 liters sats?

Jag antar att man får en stor mängd döda jästceller oavsätt hur man gör.
Är det inte bättre att i början hälla av och använda den vätskan.
Då blir man väl av med den döda jästen som ligger på botten.
Glycerolet är väl redan löst i vätskan? eller flyter den åvanpå och kan
hällas bort om man bara spar "bottensatsen"

/Kjell
FredrikStåhl
 

Frysa jäst

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2005-10-21 00:00

Hej
Om man ska spara en liten dutt jäst och sedan odla upp i många steg så tror
jag inte heller att skummet påverkas av glycerolet.

För att det ska vara någon vits så skulle jag vilja frysa in större mäng
jäst (typ 0,5 dl), så att det blir full fart på en gång.
Då skulle jag väl behöva nästan 0,5 dl glycerol också?
Jag antar att man inte kan tillsätta så mycket glycerol i 60 liter öl utan
påverkan, eller?

Hej igen!

Jo, ena frågan är just om glycerolet verkligen påverkar skummet negativt eller inte? Jag kan inte minnas att jag sett någon om det iallfall.... men allt är möjligt tills man vet...

Men tent teoretiskt skulle man kunna tänka sig att glycerolet tävlar om fysisk "plats" i själva bubblorna, och att proteiner på så sätt trängs undan. Det tror jag man konstaterat att för mycket av "fel" proteiner, kan tränga undan skumstabiliserande proteiner i skummet. Så skumstabiliteten beror inte bara på mängden protein, utan även balansen av olika ytaktiva ämnen som tex proteiner.

Man skulle även kunna tänka sig att ytviskositeten ökar om glycerol anrikas i bubblorna under dräneringen vilket i sig borde öka skumstabiliteten genom att det minskar dränering av vätska från skummet. Viskositeten i bubbelvätskan brukar anses förlänga livslängden på skummet genom att avrinningen av vätska från skum går långsammare.

Det kanske återstår att testa med glycerolen! Hälla i ordentligt i ett glas öl och se vad som händer. Vore intressant att veta.

Är det någon som rent av testat? och vet?

Om socker alternativet fungerar så skulle man lätt kunna frysa in 0,5 liter,
om 30% överlever så behövs ändå endast en uppskalning innan man är klar.

Mmm, man skulle nog kunna köra på den taktiken, men tycker jag personligen låter sisådär bra. De celler som varit frysna, men överlevt är sannolikt rätt så "tilltufsade" och inte direkt i toppskick, och dessutom skulle man då samtidigt tillsätta en mycket stor mängd död jäst.

Det skulle säkert gå, men jag tycker inte det låter som en bra strategi för att får en god kvalitet på jästgivan. Med 30% levande jäst, och du har säg 100 miljarder levande celler, så innebär det att du samtidigt tillsätter över 200 miljarder döda celler.

Kvaliteten skulle jag personligen anse bestå i dels

1) rätt antal levande celler (dvs korrekt jästgiva - vad man nu vill ha - en smaksak)

2) så lite döda celler som möjligt. 70% döda celler anser jag vara extremt mycket.

3) Så pigga och bra förberedda celler som möjligt. De celler som överlevt en stress som innebär att 70% av populationen dog, är med stor säkerhet om än vid liv rätt så "risiga".

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Frysa jäst

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2005-10-21 00:00

Jo...

2) så lite döda celler som möjligt. 70% döda celler anser jag vara extremt mycket.

Nu finns det kanske olika filosofier även i kommersiella bryggerier men som jämförelse brukar många kommersiella bryggerier brukar se till att ca 95% eller mer av cellerna i den jäst man tillsätter i vörten ska vara vid liv, för bästa kvalitet på ölen.

Sen hur många som överlever lagring är ju en helt annan historia, där kan man acceptera avsevärt lägre siffror. Det råder man ju enkelt bot på genom förkulturen. Därför utgår jag avsiktligt från en mindre mängd jäst i förkulturen.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Frysa jäst

Inläggav carlsbergerensis » fredag 2005-10-21 00:00

Hej igen Kjell!

Jag började svara innan jag last allla inlägg, lite rörigt.

Tack Fredrik,
Antag att en tredjedels barnburk är ca 0,5 dl.
20% av det är ca: 0,1dl Glycerol.
Det är altså OK i en 20 liters sats?

Jag skulle nog tro det. Även om jag gott tycker man
inte behöver ta så mycket jäst. En tesked eller så
skulle jag nog ta, och stega upp i ett par steg eller så.

Jag antar att man får en stor mängd döda jästceller oavsätt hur man gör.
Är det inte bättre att i början hälla av och använda den vätskan.
Då blir man väl av med den döda jästen som ligger på botten.
Glycerolet är väl redan löst i vätskan? eller flyter den åvanpå och kan
hällas bort om man bara spar "bottensatsen"

Glycerolen är mycket vattenlösligt. Vilket är en del av orsaken till om jag ska vara ärligt tvivlar på att det har någon signifikant inverkan på skummet även i något högre doser. Men man ska aldrig säga aldrig, speciellt när man inte vet :)

Vore det ett problem borde man också ha hört om det förut, vilket jag aldrig gjort.

Inte helt trivialt kanske att bli av med död jäst. Jag har inte gjort några undersökningar av olika dekanteringstekniker. Sedimenteringsförmågan hänger nog mycket ihop med flockuleringen också. Stora klumpar av celler sedimenterar såklart snabbare. Döda celler som inte är grupperade misstänker jag snarare sedimenterar långsammare. Hur som helst så går det säker att att grovrensa levand och döda celler med någon forma av sedimenteringsmetod, men som jag skrev i förra inlägget.. så tror jag ändå det optimala är att ta en liten mängd jäst och göra en förkultur.

Det jag tycker är poängen med lagring av jäst, är att man kan spara själva *stammen*, inte att man spara hela jästgivor färdiga att pytsa i, även om många gör det med, med gott resultat.

Jag skulle personligen definitivt föredra metoden att ta en *liten* mängd, och sedan göra förkultur istället för att ta en himla massa "jästglass" och försöka sig på att rensa bort död jäst, för som sagt, även den levande jästen är troligen risig.

Jag tror att en jästcell inte bara är död eller levande, utan den kan må bra, eller mindre bra. Jag tror inte de celler som varit nedfrysna mår så bra omedelbart efter upptining.

/Fredrik
Användarvisningsbild
carlsbergerensis
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 403
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Frysa jäst

Inläggav bersabira » måndag 2005-10-24 00:00

Ok
Att förvara en mer eller mindre färdig förkultur i frysen kanske inte är
helt realistiskt.
En tesked jäst är ändå mycket mer än när jag startar från agar.

På vissa hemsidor står det att frysning i hemfrys (inte 70 graderfrys) bara
fungerar om man ej har har självavfrostande frys.
Skulle det hjälpa om man stoppade röret med jäst/glycerol i en liten
behållare med sprit?
Det borde väl kunna hålla tempen även under avfrostningen?

/Kjell


From: carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
Reply-To: bryggarenPÅmollehemPUNKTse
To: Prenumeranter_BryggarenPÅmollehemPUNKTse
Subject: [Bryggaren] Re:RE: Re: Re: Frysa jäst
Date: 21 Oct 2005 11:41:49 -0700

*** Brev nr. 11227 till Bryggaren skickat av carlsbergerensisPÅhotmailPUNKTcom
***

Brev till Bryggaren: bryggarenPÅmollehemPUNKTse <<<
hantera kontot: http://www.mollehem.se/bryggaren.html <<<

Hej igen Kjell!

Jag började svara innan jag last allla inlägg, lite rörigt.

Tack Fredrik,
Antag att en tredjedels barnburk är ca 0,5 dl.
20% av det är ca: 0,1dl Glycerol.
Det är altså OK i en 20 liters sats?

Jag skulle nog tro det. Även om jag gott tycker man
inte behöver ta så mycket jäst. En tesked eller så
skulle jag nog ta, och stega upp i ett par steg eller så.

Jag antar att man får en stor mängd döda jästceller oavsätt hur man gör.
Är det inte bättre att i början hälla av och använda den vätskan.
Då blir man väl av med den döda jästen som ligger på botten.
Glycerolet är väl redan löst i vätskan? eller flyter den åvanpå och kan
hällas bort om man bara spar "bottensatsen"

Glycerolen är mycket vattenlösligt. Vilket är en del av orsaken till om jag
ska vara ärligt tvivlar på att det har någon signifikant inverkan på
skummet även i något högre doser. Men man ska aldrig säga aldrig, speciellt
när man inte vet :)

Vore det ett problem borde man också ha hört om det förut, vilket jag
aldrig gjort.

Inte helt trivialt kanske att bli av med död jäst. Jag har inte gjort några
undersökningar av olika dekanteringstekniker. Sedimenteringsförmågan hänger
nog mycket ihop med flockuleringen också. Stora klumpar av celler
sedimenterar såklart snabbare. Döda celler som inte är grupperade
misstänker jag snarare sedimenterar långsammare. Hur som helst så går det
säker att att grovrensa levand och döda celler med någon forma av
sedimenteringsmetod, men som jag skrev i förra inlägget.. så tror jag ändå
det optimala är att ta en liten mängd jäst och göra en förkultur.

Det jag tycker är poängen med lagring av jäst, är att man kan spara själva
*stammen*, inte att man spara hela jästgivor färdiga att pytsa i, även om
många gör det med, med gott resultat.

Jag skulle personligen definitivt föredra metoden att ta en *liten* mängd,
och sedan göra förkultur istället för att ta en himla massa "jästglass" och
försöka sig på att rensa bort död jäst, för som sagt, även den levande
jästen är troligen risig.

Jag tror att en jästcell inte bara är död eller levande, utan den kan må
bra, eller mindre bra. Jag tror inte de celler som varit nedfrysna mår så
bra omedelbart efter upptining.

/Fredrik
bersabira
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 234
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 11 gäster