Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Jaha, trodde att APAor hade som regel att torrhumlas? Anledning till att jag tänkte flytta över är för att få bort jästsmak, som jag upplevt att det blir en liten nyans av, men det kanske finns andra sätt?Hövdingen skrev:Jag skulle inte torrhumla en APA. Sen skulle jag inte heller flytta över en sån öl på sekundär. Det har potential att göra mer skada än nytta. Vill du ha en klarare öl bör du kallkrascha istället.
Ok, tänkte göra en ale med låg beska. Men gör så att jag hoppar att flytta över till sekundärt kärl.Djonk skrev:För mig är skillnaden mest att IPA brukar vara starkare och framförallt beskare. Jag torrhumlar gärna, men tänk på att det innebär större risk för oxidering. Man ska absolut använda slang om man tappar om men undvik det helst.
Tycker inte att lite bottensats påverkar så länge man sparar sista slatten i flaskan.
Verkligen läsvärt! Tack.Djonk skrev:https://fabrikorekstedt.blogspot.com/2018/05/bryggning-och-begreppsforvirring.html
Ang grumlighet; kan man använda en saftsil med tratt när man buteljerar (primat med strösocker i flaskorna innan) för att slippa klägg eller finns det några nackdelar? Jäser den på ändå?Hövdingen skrev:Man gör som man vill med torrhumling men många (inklusive mig själv) ser det som att det blir en IPA när man torrhumlar. Samtidigt finns det lika många som torrhumlar sina apor. Smaken är som baken men jag tycker att man förstör lite av balansen mellan malt och humle när man torrhumlar en APA.
Yes. Låt jäskärlet stå ett par dagar riktigt kall, optimalt kring -1 grader C. Då kommer mycket av det som finns i suspension sedimentera och du får mycket klarare öl när du flyttar till fat/primhink.
Ok!Djonk skrev:Nej gör inte det. Då oxiderar du ölet
Enkel fråga: Kan man använda protafloc i en delmäskning? Står "Ej maltextrakt" på förpackningen. Har ju i 500 g DME (Muntons) på en mäsk med 2.2 kg Pale Ale malt. Pajjar det hela brygden eller vad är problemet?bredsida skrev:Om du vill att ölen skall vara mindre grumlig kan du ju läsa här: http://www.lindhcraftbeer.com/2015/08/blanka-ol/
Men det brukar ju ge sig med tiden också, ölen blir ofta mindre grumlig om den får stå ett tag.
Tack för svar!Djonk skrev:Nej ha i protafloc du, se bara till att inte överdosera.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 21 gäster