Val av Corneliusfat

Saker som är bra, var man köper eller hur man bygger

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Val av Corneliusfat

Inläggav Bryggarbönan » lördag 2020-02-08 18:07

Hej!

Börjar bli less på alla dessa flaskor, och vill ta steget över till fatanläggning. Brygger idag mest 10-12L-batcher, men ibland blir det även större batcher. Sitter och tittar på olika storlekar på Corneliusfat, och funderar på vilken storlek som skulle funka bäst. Finns det någon nackdel att köpa ett större fat, typ 18 eller 19L - för att ha möjligheten att brygga större batcher - och samtidigt använda fatet till 10/12L?

Allt gott!
Bryggarbönan
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: söndag 2019-10-20 17:26

Re: Val av Corneliusfat

Inläggav Djonk » lördag 2020-02-08 18:47

Om du ska få plats med 10-12L är det ju 18/19L-fat som erbjuds. En nackdel förutom att de tar mer plats är att det är mer volym man behöver försöka få syrefri.. men inget större problem.

Dessutom finns de stora faten att köpa begagnade i butik och om du vill passar de bra att jäsa i direkt, så har du löst syreproblemet (men dricker man inte upp på ett par månader är det bäst att tappa om till ett annat fat i normalfallet)
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 785
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Val av Corneliusfat

Inläggav ecmik » söndag 2020-02-09 12:02

Jag gör oftast lika stora batcher som du och har två 11L-fat och två 19L-fat. Tycker 11L är en perfekt storlek att hantera, men det är ju en högst personlig preferens såklart. Jag tappar numera också över hela batchen från fat till flaska när kolsyran nått rätt nivå, för hållbarheten över tid är bättre på flaska än på fat som jag upplevt det. Tror det beror på att fatet alltid kommer ha en viss syreinblandning i utrymmet ovanför ölen medan flaskning från fat till flaska med kapsylering på skum förmodligen tar ner syrenivån i flaskan mycket mer.

Det handlar ju mycket om vilken volym du kommer brygga i framtiden, kommer du vilja expandera så är större fat nu direkt viktigt. Men om du tvärtom oftast kör på mindre volym, och kommer fortsätta med det, så slösar du ju bort både CO2 och desinficeringsvätska med större fat i onödan.

Å andra sidan är det oftast inga problem att sälja fat i 9-11L-klassen om du ångrar dig. Brukar va rätt populära att ha vid sidan av sina 19L.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1000
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv


Återgå till Utrustning, byggtips och mekande

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: MSN [Bot] och 6 gäster