Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Kenneth » onsdag 2020-02-05 10:49
Pilsnerkokaren skrev:Jepp.
När du sen provsmakar kan ölen ha smak av grönsakssoppa, lösningen är att lagra den någon vecka till. Har ingen aning om vad det är men smaken försvinner efter ett tag.
Mest troligt DMS.
Härliga tider, strålande tider
-
Kenneth
- Jästodlare
-
- Inlägg: 915
- Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
- Ort: Stenhamra
av Cobrac » onsdag 2020-02-05 12:27
Jag har haft den i ca 20gr under en veckas nu på söndag. Så det borde räcka som diacetylrast antar jag. Har även spundat under dessa dagar.
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
av Djonk » onsdag 2020-02-05 12:51
Kenneth skrev:Pilsnerkokaren skrev:Jepp.
När du sen provsmakar kan ölen ha smak av grönsakssoppa, lösningen är att lagra den någon vecka till. Har ingen aning om vad det är men smaken försvinner efter ett tag.
Mest troligt DMS.
DMS försvinner väl inte av sig själv i en stängd behållare/låg temperatur? Det kanske är någon annan form av svavel som påminner om DMS?
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av ekstedt » onsdag 2020-02-05 13:26
Cobrac skrev:Jag har haft den i ca 20gr under en veckas nu på söndag. Så det borde räcka som diacetylrast antar jag. Har även spundat under dessa dagar.
Ja det borde räcka med marginal. Nu kan du kallagra tills den klarnat tillräckligt.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Cobrac » onsdag 2020-02-05 13:40
Najs, ska försöka att inte ta ”smakprov” för ofta då.
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
av Kenneth » onsdag 2020-02-05 13:52
Djonk skrev:Kenneth skrev:Pilsnerkokaren skrev:Jepp.
När du sen provsmakar kan ölen ha smak av grönsakssoppa, lösningen är att lagra den någon vecka till. Har ingen aning om vad det är men smaken försvinner efter ett tag.
Mest troligt DMS.
DMS försvinner väl inte av sig själv i en stängd behållare/låg temperatur? Det kanske är någon annan form av svavel som påminner om DMS?
Det skulle kunna vara DMST (dimethyl trisulfide) som kan komma från humlet, till exempel vid torrhumling.
http://www.milkthefunk.com/wiki/Dimethyl_SulfideDMS och DMST är rätt så lättflyktigt.
En längre tids lagring även vid låga temperaturer kommer att påverka ölet positivt.
Jästen kommer att fortsätta arbeta långsamt och bryta ner en hel del icke önskvärda biprodukter.
Det finns en anledning till att öltypen kallas "Lager"...
Härliga tider, strålande tider
-
Kenneth
- Jästodlare
-
- Inlägg: 915
- Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
- Ort: Stenhamra
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 59 gäster