lukedaduke skrev:Saint skrev:Hej
Lägg upp ditt senaste recept som du var missnöjd med. Det känns som att du fokuserar på för mycket faktorer
- Recept, Testat olika recept och ölstilar. Även bryggt single malt och single hop. [b]Låt höra?
- Renlighet, använder starsan, PBW och diskmedel. Jag kokar även min vörtkylare för att vara helt säker. Där tror jag att du är helt safe.
- Koket, kokar alltid utan lock och i minst 60 min. Här har jag även testat i 90 min. Har inte med saken att göra
- Mäskning, Mäskar i minst 60 min på 68 grader, har testat att ligga nära 60 och nära 70 och även mäskat längre på 75 min. Bör inte heller påverka
- OG-värde Jag kontrollerar alltid OG värdet och brukar pricka rätt, är få gånger jag missar och då oftast bara med några enheter. Sluta tänka på att träffa rätt hela tiden
- Utrustning Jag har bytt ut all min utrustning för säkerhets skull och kontrollerat så allt är rent och att inga skador finns. Varför?
- Vattenbehandling Jag vattenbehandlar med hjälp av beersmith och kontrollerar så att jag kör rätt mängd vatten. Överdrivet
- Jäsning Jag brukar jäsa i rumstemperatur på ca 20 grader nere i ett mörkt rum i källaren[/b] Perfekt
Skulle säga att ditt problem är 100% receptet. Hoppas verkligen att du inte följer recept som liknar det första inlägget du gjorde.
Hej Saint!
Här är det senaste receptet jag bryggde från humlegården:
Volym: 20 liter
OG: 1058
FG: 1008
IBU: 32
Effektivitet: 73 %
Alkohol: 6,6% vol.
Koktid: 90 minuter
Malt
4 kg Pale Ale
0,50 kg Aromatic Malt
0,5 kg Strösocker
Mäskning 75 minuter (64 grader)
Utmäskning 10 minuter (78 grader)
Humle
50 g Styrian Goldings, 6,4 % alfasyra (60 min.)
40 g Styrian Goldings 6,4 % alfasyra (5 min.)
Kryddor
20 g apelsinzest eller pomerans (5 min.)
10 g Krossade korianderfrön (5 min.)
Jäst
French Saison Wyeast Labs eller Fermentis Safale BE-134
Tillsätt strösockret under kokning.
Jäs i rumstemperatur cirka 14 dagar.
Recept Här är single hop receptet:
10 Liter färdigt öl:
2,4 kg pale ale malt
60 min 20 g Citra
15 min 40 g Citra
0 min 30 g Citra
Torrhumling 20 g Citra
Jäst: US-05
Utrustning Går i hand med renligheten, hade nån gammal hävert som behövdes bytas ut.
Nej precis! Nu utgår jag från recept från antingen humlegården, böcker eller på nätet.
/Luke
Enl dessa recept är det för mig helt obegripligt att de är smaklösa. Den första hade jag nog kunnat kopiera rakt av. Visst kan man ändra lite i maltnota och humleschema men på papper ska de smaka utmärkt. Det kan inte vara så att du har för höga förväntningar?