Vattenbehandling

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Vattenbehandling

Inläggav Bönan » fredag 2020-01-31 12:35

Hur justerar jag mitt vatten?
Om jag har dessa värden
Ca 16 (Kalcium)
Mg 3,7 (Magnesium)
Na 8,2 (Natrium ofta benämnt Sodium på engelska)
SO4 8,2 (Sulfat)
Cl 4,6 (Klorid)
HC3O 74 (Bikarbonat)
pH 8,0

Om jag ska göra 30 L och vill ha ett vatten för lager
Kan någon enkelt förklara hur man gör.
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 183
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Vattenbehandling

Inläggav Djonk » fredag 2020-01-31 13:13

Det är kanske inte nödvändigt att göra någonting, Pilsner Urquell är t.ex. berömda för sitt mjuka vatten. Däremot kan du vilja justera pH-värdet, så om du inte har en pH-mätare kan du:

* ladda ner kalkylarket på https://sites.google.com/site/brunwater/
* knappa in dina värden och maltnotan

Så kan du testa dig fram till hur mycket mjölksyra som behövs (samt mineraler ifall du vill åt en annan profil)
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Vattenbehandling

Inläggav ekstedt » fredag 2020-01-31 13:52

Varför vill du vattenbehandla? Vad vill du åstadkomma?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Vattenbehandling

Inläggav Bönan » fredag 2020-01-31 14:58

Ja kanske få bättre smak, de sägs ju att man kan få fram mer av malt eller humle, och vatten är ju ändå största ingrddiensen i öl
Bönan
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 183
Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
Ort: Boden

Re: Vattenbehandling

Inläggav Saint » måndag 2020-02-03 09:55

Jag bor i Luleå och vi har snarlik profil. Jag höll på ett tag och racklade med justering men har slutat nu. Kände helt enkelt ingen skillnad. Skit i det. Fokusera på humle och jäst istället.
Saint
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 262
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Vattenbehandling

Inläggav skyking » måndag 2020-02-03 10:29

Bönan skrev:Ja kanske få bättre smak, de sägs ju att man kan få fram mer av malt eller humle, och vatten är ju ändå största ingrddiensen i öl


Tämligen vag målsättning. Vill du accentuera malt eller humle? Vad brygger du för öl?

Bara för att vatten är den största ingredienten i öl så betyder det inte att den har störst inverkan på smaken. Det har den inte, inte på långa vägar. Så länge du håller dig inom sansade gränser så har malt, humle och jäst större betydelse.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Vattenbehandling

Inläggav Djonk » måndag 2020-02-03 12:19

Det verkar finnas en allmän skepsis till vattenjustering på forumet, men det räcker med att snegla på "nothing matters" Brulosophy för att se att det oftast verkar göra skillnad:

http://brulosophy.com/2019/10/31/the-im ... mt-series/
http://brulosophy.com/2019/09/09/water- ... t-results/
http://brulosophy.com/2019/02/28/water- ... mt-series/
http://brulosophy.com/2016/10/03/water- ... t-results/
http://brulosophy.com/2015/12/14/water- ... t-results/
http://brulosophy.com/2015/05/18/water- ... t-results/
http://brulosophy.com/2015/04/06/water- ... t-results/
http://brulosophy.com/2018/01/22/water- ... t-results/
http://brulosophy.com/2018/04/02/water- ... t-results/
http://brulosophy.com/2018/04/23/water- ... t-results/

Har man redan kläm på jäst, malt och humle ser jag inte problemet med att intressera sig för den sista ingrediensen?

Sen kan ju en förklaring till att man är nöjd med sitt mjuka vatten som det är kanske utrönas ur:
http://brulosophy.com/2017/05/01/water- ... t-results/
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Vattenbehandling

Inläggav MegalodoNBrewing » tisdag 2020-02-11 09:45

Det finns verktyg på nätet som gör de flesta uträkningar åt dig. Många bryggprogram erbjuder också verktyg för vattenjustering.

Jag använder Palmer's kalkylblad som finns att hämta här http://howtobrew.com/book/section-3/understanding-the-mash-ph/residual-alkalinity-and-mash-ph. Jag skulle rekommendera dig att läsa det han skriver om just vatten, mäsk och vattenbehandling.

Är själv förhållandevis ny på området, men skriver lite om mina första trevande steg i mitt senaste inlägg här https://megalodonbrewing.com/2020/02/04/intro-till-vattenbehandling/.
Att döma av dina värden och önskade öltyp verkar du dock inte behöva göra särskilt mycket för att nå en önskad vattenprofil. Som jag ser det är det framförallt kalcium-halten som skulle kunna ligga lite högre.
Användarvisningsbild
MegalodoNBrewing
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2020-02-11 09:25

Re: Vattenbehandling

Inläggav ekstedt » tisdag 2020-02-11 13:48

Det här med att vattnet är den största ingrediensen i öl är inget jättebra argument. Det som gör skillnad är ju inte vattenmolekylerna, utan salterna. Och salterna förekommer ju i jättesmå mängder, kanske en tiondel i vikt jämfört med humle. Så med samma argument skulle salterna vara mycket mindre viktigt än humle.

Men det är ganska uppenbart att det blir tydlig skillnad på smaken om man tillsätter 10 g kalciumsulfat till en 20-literssats. Därmed inte sagt att det nödvändigtvis blir bättre. Och det mesta vattnet i Sverige går att göra bra öl med utan vattenbehandling. Vattenbehandling är i detta fall att se som finlir.

Verktyg är säkert jättebra, men jag tycker ändå att man ska ha förståelse för vad man gör och veta vad man vill åstadkomma.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Vattenbehandling

Inläggav Saint » onsdag 2020-02-12 09:34

ekstedt skrev:Det här med att vattnet är den största ingrediensen i öl är inget jättebra argument. Det som gör skillnad är ju inte vattenmolekylerna, utan salterna. Och salterna förekommer ju i jättesmå mängder, kanske en tiondel i vikt jämfört med humle. Så med samma argument skulle salterna vara mycket mindre viktigt än humle.

Men det är ganska uppenbart att det blir tydlig skillnad på smaken om man tillsätter 10 g kalciumsulfat till en 20-literssats. Därmed inte sagt att det nödvändigtvis blir bättre. Och det mesta vattnet i Sverige går att göra bra öl med utan vattenbehandling. Vattenbehandling är i detta fall att se som finlir.

Verktyg är säkert jättebra, men jag tycker ändå att man ska ha förståelse för vad man gör och veta vad man vill åstadkomma.


Mycket bra skrivet. Vad är det man egentligen vill åstadkomma? Har aldrig förstått syftet med vattenbehandling om du har normalt svenskt renat vatten. I de fall som du vattenbehandlar vad är det för "bättre" smak du vill få fram? Mer tryck i humlen kanske. Hur vet du om det har med vattenbehandlingen att göra, eller valet av humle/mängd? Hur ofta gör du exakt samma öl två gånger för att testa skillnaden med vattenbehandling.
Jag körde med kalciumsulfat tills det tog slut och jag märkte ingen skillnad. Nu pytsar jag i lite mjölksyra (mest för att göra slut på flaskan) men glömmer ibland.....ingen skillnad. De enda gånger jag verkligen känt skillnad på mina öl är
- Lite bättre kontroll på mäsktemp (inte inköp av svindyr tysk termometer för att ha koll på tiondelarna) Att hålla sig inom 2-3graders marginal hela bryggningen
- Less is more! Inte vräka i massa olika maltsorter och hejvilt blanda humle för att få en "komplex smakbild".
- Förkultur på jästen. 1,5l kultur på allt jag brygger.
- Fatanläggning. ABSOLUT största förbättringen. Som natt och dag
Saint
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 262
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Vattenbehandling

Inläggav skyking » onsdag 2020-02-12 10:06

Saint skrev:Mycket bra skrivet. Vad är det man egentligen vill åstadkomma? Har aldrig förstått syftet med vattenbehandling om du har normalt svenskt renat vatten. I de fall som du vattenbehandlar vad är det för "bättre" smak du vill få fram? Mer tryck i humlen kanske. Hur vet du om det har med vattenbehandlingen att göra, eller valet av humle/mängd? Hur ofta gör du exakt samma öl två gånger för att testa skillnaden med vattenbehandling.


Jag testade ett par av Mikkellers water series (en pilsner som bryggts med samma recept så när som på vattenbehandling) och det visar att det gör skillnad. Visst kan man gissa att det är lite variation från bryggning till bryggning, men menar att så stor variation mellan satserna bör inte ett kommersiellt bryggeri ha.

Däremot är det som ekstedt skriver en fråga om finlir. Tycker det inte kan vara rimligt lönt om man inte har ganska god konsistens i sin bryggprocess. Får man olika öl varje gång man brygger samma recept så finns det nog mer angelägna saker att rikta sitt fokus på än att vattenjustera.

Det är också finlir i det att ett recept som i övrigt inte är speciellt bra så kommer inte vattenbehandling göra några underverk heller (iaf inte om man som du skriver har hyffsat bryggvatten att börja med).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Vattenbehandling

Inläggav ekstedt » onsdag 2020-02-12 14:27

Jag vattenbehandlar numera alltid, och det av tre skäl:

1. För att få ner pH i mina ljusa öl. Kan inte påstå att jag har märkt någon skillnad på smaken.
2. För att få lite mer tryck i beskan i vissa öl, medelst sulfat. Detta märks tydligt.
3. För att få upp kalciumnivåerna över 50 ppm.

Även om det bara är (2) som märks tydligt, så är de tv andra baserat på solid vetenskaplig grund, och jag motiverar det med "många bäckar små"-principen.

Samtidigt så är det lätt att överdosera och i slutändan försämra ölet. En gång fick jag i för mycket mjölksyra. Ett par gånger har det blivit för mycket kalciumsulfat och smakat gips. Detta kände jag ett tag i många hembrygda (och även kommersiella) ipor. Det var efter att vattenbehandlingsprogrammen slagit igenom, men innan häjs-iporna (där det ju är mer klorid som gäller). Jag misstänker att många helt enkelt hade förlitat sig på bryggprogrammens uträknade tillsatser utan att veta vad de höll på med. Eller så gillade de gipssmaken.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 48 gäster