Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av sladdbarn » fredag 2020-01-10 20:08
Har bryggt en stout på förmodade 10% (malt ca 9% och 1% av socker som tillsattes efter 2 dygns jäsning),
problemet som jag kom på i efterhand är jästen S-04 antagligen inte orkar jäsa mer socker för att få kolsyra i mina flaskor...
Efter ha googlat är jag tveksam till att jästen ens orkat komma upp i 10%.
Så vad gör jag? Kan jag hälla i några gram (hel påse) S-05 för att säkerhetsställa utjäsning och kolsyra?
Eller tror ni att S-04 räcker till? Använde mig av en 1,5 liter förkultur till 11 liter öl.
-
sladdbarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 128
- Blev medlem: torsdag 2012-11-01 13:33
av MCMLXXXII » fredag 2020-01-10 21:20
Det är väl klart rekommenderat att mäta hur pass väl den har jäst ut. Att kolsyra 10%-ig dryck med lite mer socker är alltid lite klurigt. Kan ta väldigt lång tid. Själv brukar jag tvångskarbonera allt som är runt 7,5% och uppåt. Det du skulle kunna göra är att tillsätta lite extra jäst som är avsett för just det ändamålet.
Hur hade du tänkt kolsyra, på flaska eller fat?
-
MCMLXXXII
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 161
- Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05
av Hövdingen » fredag 2020-01-10 21:37
Man kan ju alltid tillsätta något gram Safale F2 alt. CBC-1 när du flaskar annars. De ska klara rätt mycket.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av sladdbarn » fredag 2020-01-10 22:01
MCMLXXXII skrev:Det är väl klart rekommenderat att mäta hur pass väl den har jäst ut. Att kolsyra 10%-ig dryck med lite mer socker är alltid lite klurigt. Kan ta väldigt lång tid. Själv brukar jag tvångskarbonera allt som är runt 7,5% och uppåt. Det du skulle kunna göra är att tillsätta lite extra jäst som är avsett för just det ändamålet.
Hur hade du tänkt kolsyra, på flaska eller fat?
Flaska. Har googlat på S-05 och många påstår att den klarar av mycket alkohol, upp mot 15% om man ska tro en del
Ska kontrollera hur mycket den jäst ut imorgon.
-
sladdbarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 128
- Blev medlem: torsdag 2012-11-01 13:33
av sladdbarn » lördag 2020-01-11 11:18
1.024 enligt beersmith, mäter 1.032.
Kan mycket väl vara så att den jäst ut de socker som finns, frågan är om den orkar lite till...
-
sladdbarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 128
- Blev medlem: torsdag 2012-11-01 13:33
av Djonk » lördag 2020-01-11 12:26
Och vad var det för OG? 1,032 låter lite väl sött. Du kan testa EC-1118 också.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av sladdbarn » lördag 2020-01-11 14:38
Djonk skrev:Och vad var det för OG? 1,032 låter lite väl sött. Du kan testa EC-1118 också.
OG var ca 1.100. Det är nog 1.030 men 2 punkter hit eller dit kan nog kvitta.
-
sladdbarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 128
- Blev medlem: torsdag 2012-11-01 13:33
av Djonk » lördag 2020-01-11 15:03
Då är den ju uppe i 10%
Är nog bäst att tillsätta annan jäst om du vill att den ska kunna flaskjäsa. Som bonus kanske den jäser ner lite till innan.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av sladdbarn » lördag 2020-01-11 16:47
Djonk skrev:Då är den ju uppe i 10%
Är nog bäst att tillsätta annan jäst om du vill att den ska kunna flaskjäsa. Som bonus kanske den jäser ner lite till innan.
Jag tror att du har rätt.
-
sladdbarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 128
- Blev medlem: torsdag 2012-11-01 13:33
av ekstedt » lördag 2020-01-11 19:50
När man brygger starkt är det att rekommendera att ha lite marginal till jästens alkoholtolerans. Vill man jäsa ett öl till 10 % bör man ha en jäst som klarar minst 12 %. Även om du nu har lyckats pressa S-04 ända in i kaklet förbi dess angivna alkoholtolerans så är det inte säkert att den kan komma igång igen och jäsa kolsyresockret.
På samma sätt är det inte säkert att ett paket US-05 kan göra något mer även om en del hävdar att de har jäst den till 15 %. Det finns många som har misslyckats med kolsyrejäsningen för öl på 10 % med US-05.
Om du är nöjd med att ölen hamnar på FG 1,030 så skulle jag rekommendera att du tillsätter Lalvin EC-1118 som kolsyrejäst. Den är väldigt robust, och dessutom jäser den inte maltotrios så du behöver inte oroa dig för flaskbomber.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av sladdbarn » söndag 2020-01-19 14:09
Hade ingen Lalvin EC-1118 till förfogande men jag hällde i en påse US-05, märkligt nog började det pluppa i röret omedelbart (?) och gjorde så i några timmar.
Igår hällde jag upp på flaska o primade med moccasockerbitar.
Ölet hade jäst ut en punkt till 1.029. Ölet smakade inte överdrivet sött trots den höga FG´n.
Spännande att se om det blir någon kolsyra...
-
sladdbarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 128
- Blev medlem: torsdag 2012-11-01 13:33
av ekstedt » söndag 2020-01-19 17:30
sladdbarn skrev:Hade ingen Lalvin EC-1118 till förfogande men jag hällde i en påse US-05, märkligt nog började det pluppa i röret omedelbart (?) och gjorde så i några timmar.
Igår hällde jag upp på flaska o primade med moccasockerbitar.
Ölet hade jäst ut en punkt till 1.029. Ölet smakade inte överdrivet sött trots den höga FG´n.
Spännande att se om det blir någon kolsyra...
Att det börjar pluppa betyder ju inte att det började jäsa. Troligare är att den nya jästen bidrog med nukleationspunkter för CO2. Den där mätningen av SG ligger ju inom felmarginalen.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av sladdbarn » lördag 2020-02-01 18:55
ekstedt skrev:Att det börjar pluppa betyder ju inte att det började jäsa. Troligare är att den nya jästen bidrog med nukleationspunkter för CO2. Den där mätningen av SG ligger ju inom felmarginalen.
Okej!
Öppnade en flaska igår och kolsyran var låg. Men inte odrickbart låg utan så låg kolsyra som en del imperial stouts har.
Ölen blev inte så långt från vad jag hoppas på, tjockflytande, smakrik o värmande
(men nästa blir ännu bättre så klart).
-
sladdbarn
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 128
- Blev medlem: torsdag 2012-11-01 13:33
av Grayscale » fredag 2020-02-07 09:06
Är allt flaskat eller var det bara en testflaska du gjorde?
Jag lyckades få upp en batch stout till 15,8% (testat i labb) med hjälp av S-04 och WLP099. Några kilo maltextrakt slängdes i efter påbörjad jäsning precis så som ditt socker.
Kanske lite sent att slänga i 099, men det var inga problem med styrkan. Från 30,83 Plato till SG 1,0178 enligt rapporten.
-
Grayscale
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 79
- Blev medlem: fredag 2013-04-19 16:46
av Rotsac » fredag 2020-02-07 15:10
Grayscale skrev:Är allt flaskat eller var det bara en testflaska du gjorde?
Jag lyckades få upp en batch stout till 15,8% (testat i labb) med hjälp av S-04 och WLP099. Några kilo maltextrakt slängdes i efter påbörjad jäsning precis så som ditt socker.
Kanske lite sent att slänga i 099, men det var inga problem med styrkan. Från 30,83 Plato till SG 1,0178 enligt rapporten.
"Esterkaraktären ökar med vörtstyrkan. Från Thomas Hardy" läser jag om denna jäst.
Smakade Stouten skumbanan och violpastiller....?
Sådant vill jag ej ha i en Stout.
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 34 gäster