Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Bönan » fredag 2020-01-10 23:18
Hej gjort min första stout, gjort en guiness klon, och läste någonstans att man kan ha i mjälksyra i fatet, efter jäsning, men hur vet man hur mycket man ska ha, och/eller behövs det alls?
Är en lagerdrickare egentligen, men vill ju prova på annat också
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av Djonk » lördag 2020-01-11 10:45
https://shop.theelectricbrewery.com/pages/dry-irish-stout skrev:All is takes is around 3-4 ml of acid per 5 gallons of beer. Go sparingly adding 0.5 ml at a time until the taste is to your liking. You can also use this method to do a trial run to see if you like the results: Once the beer is kegged and on tap, add one to two drops with an eye dropper to a 16 oz glass of beer and see what you think. One drop per 16 oz is equivalent to 2 ml in 5 gallons. Careful not to overdo it!
Men nej, det behövs inte. Testa dropp-metoden först för att se om du gillar det.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Hövdingen » lördag 2020-01-11 11:25
Förlåt för dum fråga, men varför skulle man vilja tillsätta mjölksyra i fatet? Vad vill man få ut av det?
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Djonk » lördag 2020-01-11 12:19
Vattenjustering i efterhand, går att göra i fat, flaska, glas osv. Mjölksyran är för att sänka pH.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Bönan » lördag 2020-01-11 13:07
Jag läste i receptet, att han brukade sätta i mjölksyra i fatet, men jag sätter ju det i mäsken, för ph:n. Och brukar alltid smaka när jag tagit FG, och det smakade som det sig bör(tror jag) saknas ju kolsyra än, eller kväve, vilket blir rätt där, har ju både ock men märker man någon större skillnad?
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av Hövdingen » lördag 2020-01-11 13:16
Känns ju viktigast att vattenbehandla under mäskning och eventuellt kok. Vill man få ner pH efter jäsning har man nog gjort något fel under bryggprocessen.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Djonk » lördag 2020-01-11 14:35
Historiskt sett ryktas det om att de har blandat i en liten andel suröl i Guiness. Handlar enbart om smak, inget fel i bryggprocessen.
Om du har tillgång till kväv- eller blandgas och stoutkran är ju det kanon, visst blir det skillnad.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Bönan » lördag 2020-01-11 20:35
Tillgång till kväve har jag, men ingen stoutkran
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av Djonk » lördag 2020-01-11 21:57
Helst ska det väl vara både blandgas och stoutkran.. men eftersom du har tillgång till det är det väl värt att testa - kolsyra som vanligt och koppla på kvävgasen vid servering. Om du har Intertap finns det ett munstycke man kan köpa till:
https://www.olbryggning.se/intertap/101 ... t-intertapHar bara kolsyra själv, tycker att det kan gå att få som en fin kaskad ändå, men den försvinner snabbt. Om du får slut på stout kan nitrokaffe vara trevligt också, där är det en fördel med ren kväve
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Bönan » torsdag 2020-01-16 07:24
Fatade min stout häromdagen, och kolsyrade, smakade av igår, lite syrlig vart den, kan de ha med att jag inte har använt ph stickor och kollat ph, utan bara kört på samma mängd mjölksyra i mäsken som vid ljusa öl, läste först efteråt att mörk malt sänker ph:t
Minns inte ens hur en Guinness smakar, var säkert 20 år sen jag gjorde en.
Går det att få bort det syrliga, om det nu inte ska vara så?
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av Djonk » torsdag 2020-01-16 13:48
En viss syra är ju anledningen till att tillsätta mjölksyra. Men visst, jag tycker ofta att mörk malt sänker pH mer än tillräckligt i sig och att man snarare kan behöva höja pH-värdet. Du kan prova att t.ex. ha i lite bikarbonat i glaset och se om det blir bättre.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Bönan » torsdag 2020-01-16 19:51
Tack, ska testa det , smartare prova i ett glas än hela satsen
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av Bönan » torsdag 2020-01-16 21:21
Tack djonk, funkade helt perfekt att få bort syrligheten
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av Bee » fredag 2020-01-24 08:42
Bönan skrev:Minns inte ens hur en Guinness smakar, var säkert 20 år sen jag gjorde en.
Guinness hade ju en aura om sig att vara en hel måltid att dricka, men det stämmer inte.
Det är en väldigt lättdrucken öl med ganska lite smak. Tänk internationell lager med karaktär av mörka malter.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Bönan » lördag 2020-01-25 20:13
Drack faktiskt en Guinness på burk förra veckan, och jämförde, tyckte min egna var godare, den från bolaget, kändes rätt trist må jag säga, ganska platt i smak, enligt mig!
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 41 gäster