Moderatorer: martinb, Webbgrupp
För det första: har du konstaterat att du har problem med syresättning?
Max Damage skrev:En enkel lösning kan ju vara att fylla flaskfyllare med vatten innan du monterar den på kranen och öppnar?
Djonk skrev:Nej, det gör skillnad att blåsa flaskor.. om man orkar.
ecmik skrev:Anekdotiskt, men de fåtalet öl jag flaskjäser klarar sig länge från oxidering tycker jag. Min taktik är att jag låter dem stå med kapsylen ”o-kapsylerad” tills hela batchen är flaskad (20-30 flaskor). Först då trycker jag på dem. Under flaskningen kan man se och höra hur kapsylerna lyfter lite av koldioxiden som lämnar ölen i flaskan, vilket borde vara någon form av syre-bortträngning i utrymmet över ölen. Ska tilläggas att jag aldrig flaskar något annat än öl med lite humle i sig (tex veteöl), så oxidering kanske inte visar sig lika tydligt där.
skyking skrev: frågan är hur mycket volym koldioxid som hinner lämna ölen?
Djonk skrev:Det tar ganska mycket tålamod att blåsa ur varenda flaska med co2, före och/eller efter fyllning. Men orkar man kan det definitivt vara värt för t.ex. välhumlad öl. Samma teori som att blåsa ur fat, inte särskilt kontroversiellt..
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 59 gäster