Här diskuteras tillverkning av mjöd, cider, sahti, gotlandsdricke och liknande!
av Smedol » måndag 2019-12-02 19:33
Hej alla bryggare!
Testade Ängöls julmust(jätte god) idag och läste på flaskan att det fanns både malt och humle i musten.
Tänkte att det skulle var kul att brygga en själv, började söka efter recept.
Men hittar inga bra recept.
Finns det någon som har försökt sig på att återskapa denna fantastiska dryck eller någon som
har en ide om hur ett recept skulle kunna se ut.
/Håkan
-
Smedol
- Helmaltsbryggare

-
- Inlägg: 28
- Blev medlem: lördag 2016-01-30 01:38
-
av Hövdingen » fredag 2019-12-06 21:54
Kan tänka mig att en stor del mörk karamellmalt borde vara vara givet. Kanske 10-15 %? Chokladmalt och Special B känns också som att det borde passa ganska bra. Kanske 10 % totalt? Sedan skulle jag köra α-amylasrast rakt igenom för att öka kroppen och skapa mustigheten. Då undviker du även att den blir överdrivet sötsliskig. Kanske en del melass, ingefära och juliga kryddor för att göra den mer julig? Gällande humle skulle jag köra någon amerikansk variant som väger tungt mot citrus antingen i en väldigt sen giva eller som torrhumling. Jag kan tänka mig att ca 0-10 IBU är passande för en julmust. Kaliumdisulfit, kaliumsorbat och tvångskolsyrning efter kok.
Vill påpeka att detta inte är ett recept och att jag aldrig gjort julmust. Detta är bara spontana tankar om hur en julmust eventuellt skulle kunna göras.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare

-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
Återgå till Mjöd, Cider, Sahti och mer
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst