Krydda redan kolsyrad stout/öl

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Krydda redan kolsyrad stout/öl

Inläggav Velvetize » måndag 2019-12-02 21:43

Kom att tänka på om jag skulle försöka testa att krydda ”slatten” (5-6 liter) i mitt stout fat.
Tänkte försöka fuska lite så här i juletider. Simsalabim så kanske man har en julöl :-)

Fast det kanske går med all sorts öl egentligen, att modulera om smaker i efterhand. Inget jag någonsin testat men haft i funderingstankarna tidigare.
Nån som har testat? Eller har förslag och idéer?

Tänker att man borde kunna använda sig av humlefilter för Cornelius fat.
Möjligen Apelsinskal och kanel i detta fall.
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Krydda redan kolsyrad stout/öl

Inläggav Djonk » måndag 2019-12-02 22:50

Visst kan man göra det. Beror lite på vad man tillsätter, men för att gardera mot oönskade organismer är det vanligt att göra en tinktur - låt kryddorna dra i sprit av något slag några dagar och sila bort så att du bara får vätskan kvar. En fördel är att man kan tillsätta efter smak istället för att hoppas på att dosen är lagom från början.

En del saker är väl ganska lugnt att tillsätta direkt i ett humlefilter - t.ex. kaffebönor (med tanke på att de rostas i över 200 grader).. eller rosta lite kakaonibs själv i ugnen.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 992
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Krydda redan kolsyrad stout/öl

Inläggav Hövdingen » måndag 2019-12-02 23:14

Har du ett fat över kan du trycksätta det med sakerna i för att sedan föra över relativt syrefritt och sedan föra över till tomt fat igen när du är nöjd. Då slipper du räkna exakt på mängd och kan istället testa dig fram med kontakttider tills du nått önskat resultat
Hövdingen
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 329
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Krydda redan kolsyrad stout/öl

Inläggav Velvetize » tisdag 2019-12-03 19:05

Djonk skrev:Visst kan man göra det. Beror lite på vad man tillsätter, men för att gardera mot oönskade organismer är det vanligt att göra en tinktur - låt kryddorna dra i sprit av något slag några dagar och sila bort så att du bara får vätskan kvar. En fördel är att man kan tillsätta efter smak istället för att hoppas på att dosen är lagom från början.

En del saker är väl ganska lugnt att tillsätta direkt i ett humlefilter - t.ex. kaffebönor (med tanke på att de rostas i över 200 grader).. eller rosta lite kakaonibs själv i ugnen.


Kaffebönor låter intressant! Borde dock bidra med rätt mycket beska va?
Kanske ska vara lite försiktig med det för att inte öka beskan allt förmycket?!?!
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 72
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Krydda redan kolsyrad stout/öl

Inläggav Djonk » onsdag 2019-12-04 11:37

Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 992
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 52 gäster