Hej!
Man skall ju inte ha lock på vid koket. Men hur är det vid själva värmeökningstiden från ca 70 till 100 grader. Kan/bör man ha lock på under den tiden? Hade ju förkortat tiden för att få kok ganska mycket.
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Hövdingen skrev:Kör du längre kok går det även bra att ha lock på. Då minskar du också mängden bortkok. Så länge du kör de sista 45-60 minutrarna utan lock är det lugnt.
Hövdingen skrev:Kör du längre kok går det även bra att ha lock på. Då minskar du också mängden bortkok. Så länge du kör de sista 45-60 minutrarna utan lock är det lugnt.
Djonk skrev:Någon som känner till någon nackdel med att späda vörten? Annars ser jag bara bortkok som något positivt, enkelt sätt att få upp styrkan om man känner för det.
Djonk skrev:Ja jag tänkte mest på ölets kvalitet. Visst går det mer energi och ångan i sig kan vara ett problem i ett dåligt ventilerat utrymme. När det kommer till spädningen kan man vinna lite på att använda kallvatten också ja.
En sak jag har funderat över är hur det påverkar vattenprofilen, antar att det blir mer mineraler än vad man beräknat om man justerat 20L till exakt vad man vill åt, kokar bort 5L och häller i 5L obehandlat vatten.. kanske beror på vad man har för vatten om det gör någon märkbar skillnad.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 37 gäster