Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Velvetize » söndag 2019-11-17 22:51
Har en vinter/julStout som står och bubblar i slutfasen.
Frågan är då om jag ska kallkrascha den eller inte innan fattappning?
Hur brukar ni göra?
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Djonk » söndag 2019-11-17 23:19
Skulle låta den jäsa färdigt innan omtappning, kallkrasch eller inte.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Velvetize » söndag 2019-11-17 23:43
Djonk skrev:Skulle låta den jäsa färdigt innan omtappning, kallkrasch eller inte.
Ja ja! Absolut. Menade bara att när det är dags för tappning om man ska kallkrascha den eller inte.
Tänkte om jag förlorar några smaker eller så. Just för att den är så svart ändå, så ingen kan se om den är grumlig eller ej
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Djonk » måndag 2019-11-18 00:35
Jaha, jo det är värt att kallkrascha ändå tycker jag. Viss skillnad på klar eller grumlig mörk öl ser man, men framförallt lite mindre jäst i suspension.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av skyking » måndag 2019-11-18 08:04
Djonk skrev:Skulle låta den jäsa färdigt innan omtappning, kallkrasch eller inte.
Om man skippar kallcraschen ser jag inte någon anledning till att låta jäsningen gå fullt ut. Tappar man om den mot slutet så kommer den ju kolsyresätta sig själv utan behov av varken trycka på CO2 eller tillsätta primingsocker. Tappar man på fat så kan man släppa ut eventuellt överskott av CO2.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 17 gäster