Kallkrascha Stout ?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kallkrascha Stout ?

Inläggav Velvetize » söndag 2019-11-17 22:51

Har en vinter/julStout som står och bubblar i slutfasen.
Frågan är då om jag ska kallkrascha den eller inte innan fattappning?

Hur brukar ni göra?
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 82
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Kallkrascha Stout ?

Inläggav Djonk » söndag 2019-11-17 23:19

Skulle låta den jäsa färdigt innan omtappning, kallkrasch eller inte.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Kallkrascha Stout ?

Inläggav Velvetize » söndag 2019-11-17 23:43

Djonk skrev:Skulle låta den jäsa färdigt innan omtappning, kallkrasch eller inte.


Ja ja! Absolut. Menade bara att när det är dags för tappning om man ska kallkrascha den eller inte.
Tänkte om jag förlorar några smaker eller så. Just för att den är så svart ändå, så ingen kan se om den är grumlig eller ej
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 82
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Kallkrascha Stout ?

Inläggav Djonk » måndag 2019-11-18 00:35

Jaha, jo det är värt att kallkrascha ändå tycker jag. Viss skillnad på klar eller grumlig mörk öl ser man, men framförallt lite mindre jäst i suspension.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Kallkrascha Stout ?

Inläggav skyking » måndag 2019-11-18 08:04

Djonk skrev:Skulle låta den jäsa färdigt innan omtappning, kallkrasch eller inte.


Om man skippar kallcraschen ser jag inte någon anledning till att låta jäsningen gå fullt ut. Tappar man om den mot slutet så kommer den ju kolsyresätta sig själv utan behov av varken trycka på CO2 eller tillsätta primingsocker. Tappar man på fat så kan man släppa ut eventuellt överskott av CO2.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Kallkrascha Stout ?

Inläggav Djonk » måndag 2019-11-18 15:55

Nog kan man hitta anledning. https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... rring.html

...men båda metoderna är rimliga. Skulle kanske föredra en spundningsventil till fatet.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 26 gäster

cron