Whirlpool temp?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Whirlpool temp?

Inläggav Velvetize » söndag 2019-11-17 13:51

Nästa bryggning tänkte jag BARA humla i whirlpool som jag skapar med skruvdragare och en färgblandare.
Tänkte försöka få ut så mycket humlesmaker som möjligt i bara whirlpoolen.
Men vilken temp rekommenderas? 80-85?
Allt under 77 grader är väl meningslöst va jag förstått?!?!
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 82
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Whirlpool temp?

Inläggav Velvetize » söndag 2019-11-17 14:15

Och såklart tiden......
Hur lång tid rekommenderas att whirlpoola för att få ut det göttigaste av humlen innan man kyler ner till jästemp.
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 82
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Whirlpool temp?

Inläggav Djonk » söndag 2019-11-17 14:47

Meningslöst under 77C verkar det inte vara: http://brulosophy.com/2017/07/31/the-ho ... t-results/
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Whirlpool temp?

Inläggav simonarvestrand » söndag 2019-11-17 14:47

Jag körde senast 76 i 30 min tycker jag fick ut väldigt bra ur humlen

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
simonarvestrand
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 99
Blev medlem: onsdag 2018-08-29 10:37

Re: Whirlpool temp?

Inläggav Velvetize » söndag 2019-11-17 15:53

simonarvestrand skrev:Jag körde senast 76 i 30 min tycker jag fick ut väldigt bra ur humlen

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk



Hur mycket och vad för humle använde du då?
IBU?
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 82
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Whirlpool temp?

Inläggav simonarvestrand » söndag 2019-11-17 16:09

Det va en liten 10litersbatch jag körde, just i hipstanden va det 40gr citra.
Det va en singlehop citra.
Ska enligt recept vara 53ibu men tror inte mycket på ibusiffror.

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
simonarvestrand
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 99
Blev medlem: onsdag 2018-08-29 10:37

Re: Whirlpool temp?

Inläggav Velvetize » söndag 2019-11-17 23:28

Djonk skrev:Meningslöst under 77C verkar det inte vara: http://brulosophy.com/2017/07/31/the-ho ... t-results/


Intressant läsning. Fattar va du menar.
Men precis som några i kommentarsfältet så undrar man ju hur det varit om han skippat givorna i koket och bara satsat på whirlpoolen/Flameout med lite fräsigare och större humlegivor.
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 82
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01

Re: Whirlpool temp?

Inläggav skyking » måndag 2019-11-18 08:20

77C är nog valt för att hamna under isomeriseringsgränsen för alfasyrorna. För 77C och lägre skall då humlen inte ge något bidrag till beskan, eller åtminstone betydligt mindre bidrag. För övriga aromämnen däremot så extraheras dessa om än långsammare (å andra sidan avgår de också långsammare från vörten).

Du kan med andra ord inte skippa givorna för att ge beskan, dessa MÅSTE alltså tillsättas INNAN man kommer ner under 79C som allra senast. Mest ekonomiskt är att tillsätta dem tidigt i koket eftersom man får ut mer beska ur humlen då. Annars är det väl bara att experimentera på.

Man skall nog för övrigt ta brulosophy med en liten nypa salt även om jag tycker att det utgör en bra motvikt mot nogrannhets-talibaner. Saker man får lära sig har ofta inte den extrema betydelsen dessa lär ut.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Whirlpool temp?

Inläggav Djonk » måndag 2019-11-18 15:46

Humle kan bidra med beska på mer än ett sätt. Mer läsning: http://scottjanish.com/increasing-bitte ... y-hopping/
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Whirlpool temp?

Inläggav Velvetize » måndag 2019-11-18 21:46

Djonk skrev:Humle kan bidra med beska på mer än ett sätt. Mer läsning: http://scottjanish.com/increasing-bitte ... y-hopping/


Fasiken va bra artiklar du hittar :-)
Velvetize
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 82
Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 65 gäster

cron