Party gyle - En blank en disig???

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Party gyle - En blank en disig???

Inläggav Max Damage » måndag 2019-11-11 17:42

Hej Bryggarvänner!

Bilden nedan visa två öl från en Party gyle bryggning.
Huvudbatch kokades och kyldes i bryggverk och sidobatch kokades i gryta på spisen och fick flyttas över till en jäshink innan kylning.
(Spiralen gich inte ner i grytan...)

Inga klarningsmedel eller kallkrash.

29l OG 1.055 + 5l OG 1.030 blev resultatet

2l från huvudbatchen + 2l vatten fördes över till sidobatchen.
Huvudbatchen jästes i tunna och sidobatchen Carboy. Båda med US 05 i samma utrymme.

Rätt lika humleschema i båda med justering för grader öl...

Liten bittergiva på Simcoe
Simcoe, Mosaic & Equanot 15min
Simcoe, Mosaic & Equanot 30min hopstand vid 70grader


Sidobatchen tappade säkert temperatur under hopstand iom att den fick kylas i oisolerad jäshink.
I huvudbatchen använde jag humlepåsar men i sidobatchen gick pellets jakt ner i ölen.
Båda silades genom saritatyg innan de hamnade i jäskärl.
För huvudbatchen fångade tyget nästan ingenting, sidobatchen tog ett tag att sila av.

Blank öl var inte målet för denna bryggningen men är ändå nyfiken på varför skillnaden blev så stor?

Vad tror ni gjorde skillnanden?



IMG_1312 (1).jpg
Max Damage
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 58
Blev medlem: torsdag 2019-04-25 12:44

Re: Party gyle - En blank en disig???

Inläggav Djonk » måndag 2019-11-11 18:47

Till att börja med, vilken blev disig? Hur tappade du av vörten (vorlauf)? Var det mer bottensats i den ena? Lika mängd jäst/L? Tog kylningen längre tid för den ena?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Party gyle - En blank en disig???

Inläggav Max Damage » måndag 2019-11-11 20:42

Sidobatchen är den blankare.

Mäskade med RIMS-bryggverk så det borde bli vorlauf-bonanza..!

Båda kyldes med samma spiral, så sidobatchen som var så mycket mindre borde ha gått betydligt snabbare.
Skrev aldrig ner hur snabbt kylningen gick för någon av satserna.
Dock ett 30min avbrott för för båda

Båda tappades via kran, genom silduk.
1påse torrjäst i sidobatchen och 2 i den disigare huvudbatchen.
Dvs ~50% mer i den blanka.

Minns inte hur det såg ut efter jag tappat av vörten men jag reagerade inte på några skillnader.
Max Damage
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 58
Blev medlem: torsdag 2019-04-25 12:44

Re: Party gyle - En blank en disig???

Inläggav Djonk » tisdag 2019-11-12 12:01

Läste igenom den första posten igen, sidobatchen hade alltså mer utspädd vört och mindre humle/L? Tippar på att de faktorerna påverkade mest.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 67 gäster