Hej hopp!
Satte förra helgen min tredje och fjärde batch i min ölbryggarkarriär på jäsning.
En Simcoe IPA och en Saaz czech pilsner a 10l var.
Jag upplever att jag har problem med att få ut rätt mängd socker när jag lakar.
Jag följer recepten, mäskar i 60 min utan raster på rätt temp, lakar med angiven mängd vatten i angiven temp osv.
IPA:n ska ha förväntat OG på 64, jag fick ut OG på 52. Pilsnern, förväntat OG: 50, jag hamnade på 40.
Tog ett OG- prov efter lakningen.
Jag mäskar och lakar i en kylväska med bazookascreen utan blindbotten...
Läste på humle.nu att man kunde kicka upp sockermängden med en sockerlag a 34g socker/ liter vört så jag provade det, hälde i lagen när det börjat koka och efter koket när vörten kylts ned så hade jag rätt OG på pilsnern och låg ca 4 under på IPA: n, alltså 1060.
Får se hur det blir...