Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av eielex » fredag 2019-11-08 13:33
Fick bara ut ett OG på 36 på min 20L batch.
Jäste ut 1v och landade då på FG 13 (= 3% alk)
Ville få upp alk-procenten och dunkade i 800g rent strösocker (som jag kokade upp med lite vatten och lät svalna)
När jag då tar ett hydrometer prov landar jag på "OG" 23
Bubblade friskt i 2v sen landade jag på en FG på 11 (= 1,6% alk ?)
Så.. hur räknar jag nu ut slutliga alkoholen. Gissar att det inte kan vara så lätt som 3% + 1,6% = 4,6%
Tack!
-
eielex
- Delmäskare
-
- Inlägg: 13
- Blev medlem: söndag 2019-01-27 22:08
av skyking » fredag 2019-11-08 16:29
Det du behöver är att räkna om OG, dvs hur mycket socker du dunkat i. Du började med 36Ö, sen tillsatte 0.8kg socker som om jag minns rätt ger 375ÖL/kg vilket då ger 300ÖL (375x0.
och delat på 20L (i jäskärl) blir det ytterligare 15Ö. Du har alltså i tillsätt totalt 51Ö (15+36). Sen för att räkna ut pocenten tar du (OG-FG)/7.5 Och då får jag 5.3%.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av Kenneth » lördag 2019-11-09 15:51
Enligt mitt tidigare inlägg så ökar volymen dessutom.
Med cirka en halvliter enligt mina beräkningar.
Vilket gör att SG blir justerat till c:a 1,050.
Men det är bara en "pinne" jämfört med 1,051 så det blir inte någon större skillnad.
Härliga tider, strålande tider
-
Kenneth
- Jästodlare
-
- Inlägg: 913
- Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
- Ort: Stenhamra
av skyking » söndag 2019-11-10 09:14
Kenneth skrev:Enligt mitt tidigare inlägg så ökar volymen dessutom.
Med cirka en halvliter enligt mina beräkningar.
Vilket gör att SG blir justerat till c:a 1,050.
Men det är bara en "pinne" jämfört med 1,051 så det blir inte någon större skillnad.
Touche!
Den gör skillnad på typ 0.13%-enheter, men man skall vara medveten om att det är en pinne som mycket väl kan vara mätfel. I vilket fall skall man inte vara så säker på att alkoholhalten man får fram är så noga som det ger sken av när man skriver den. Det finns inte någon brist på felkällor när man räknar fram alkoholhalten på detta sättet och min uppfattning är att felet kan vara större än såhär. Därför brukar jag nöja mig med halvprocent-enheter när jag anger alkoholhalt.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 12 gäster