Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av tomasharrysson » lördag 2019-10-26 10:21
Hur hanterar ni detta?
Händer mig vid öl som är välhumlad.
Skulle kunna pastörisera, men kan nog inte kyla ner så snabbt.
Fundera på att testa Kaliumdisulfit efter jäsning, någon som testat detta?
Skickat från min SM-A520F via Tapatalk
-
tomasharrysson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 515
- Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
- Ort: Göteborg
av Hövdingen » lördag 2019-10-26 16:22
Du kan inte flaskjäsa om du använder kaliumdisulfit. Det jag hade försökt göra annars är att köra snabbflockande jäst och se till att försöka få med så lite jäst som möjligt i flaskorna. Det verkar vara just kombon med mycket jäst i suspension och mycket torrhumle som orsakar det.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av tomasharrysson » lördag 2019-10-26 21:52
Jäser under tryck och kolsyra narturligt, så är inget problem så sätt.
Men har du någon erfarenhet av kaliumdisulfit?
Skickat från min SM-A520F via Tapatalk
-
tomasharrysson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 515
- Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
- Ort: Göteborg
av Hövdingen » lördag 2019-10-26 22:45
Nja, har blandat det med kaliumsorbat när jag gjort mjöd men har inte mer erfarenhet av det än så.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av tomasharrysson » söndag 2019-10-27 11:37
Har läst den, men söker erfarenheter kring ämnet.
Skickat från min SM-A520F via Tapatalk
-
tomasharrysson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 515
- Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
- Ort: Göteborg
av rismyren » måndag 2019-10-28 16:35
En fundering, är det att rekommendera att använda kaliumsorbat när man använder frukt i en APA? Då har man ju både humle o frukt som kan efterjäsa.
Hur mycket skall man isåfall ha per liter?
Jag trycker i kolsyra, flaskjäser inte.
Behöver man olika mycket beroende på jäst?
Är det olika mängd för vin o öl, och olika alkoholhalter?
-
rismyren
- Delmäskare
-
- Inlägg: 19
- Blev medlem: måndag 2014-12-29 10:24
av Hövdingen » måndag 2019-10-28 20:08
Det är inte en dum idé. Det går även att använda kaliumdisulfit. Oavsett är väl doseringen 2-4 g på 20 liter om jag inte minns fel. Vet inte om det skiljer på vin/öl osv
men kan tänka mig att OG och antalet jästcellet per milliliter spelar in. Kan säkert vara så att det krävs mindre i öl med tanke på att man har mindre frukt per liter än när man gör cider/vin. Men det är bara en vild killgissning. Vill man vara så säker som möjligt kan man ju alltid använda sig av det högre spannet av rekommenderad mängd.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av tomasharrysson » onsdag 2019-10-30 15:31
Många som brygger, men ingen erfarenhet?
Kanske man kan dumpa all jäst och torrhumla längre i tex 5 grader?
-
tomasharrysson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 515
- Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
- Ort: Göteborg
av Hövdingen » onsdag 2019-10-30 16:44
Testa det! Använd snabbflockande jäst så går det nog smidigare.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 19 gäster