Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av ecmik » torsdag 2019-10-24 08:41
Har försökt hitta stadig info eller trådar kring ämnet men inte riktigt hittat nåt klockrent. Är det någon som vet ifall man kan koka förkultur-vört (på DME) och spara den i PET-flaskor i frysen, och sedan använda den igen UTAN att koka upp den på nytt? Tänker ifall man kunde spara undan några halvlitersflaskor i frysen som jag kan använda för att pigga upp förkulturer med i början av bryggdagen när det behövs. Hade varit riktigt skönt att inte behöva koka och kyla dem på nytt utan bara tina en flaska i jäskylen dagen innan och sedan hälla i förkulturen direkt, men jag misstänker att det finns någon form av bakteriell risk i att göra så.
Är det nån som har koll på detta?
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
ecmik
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1144
- Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
- Ort: Kungälv
av Bee » torsdag 2019-10-24 11:16
Nej, men om flaskan är ordentligt rengjord och desinficerad innan vörten hälls i, och luft trycks ur så det finns plats för expansion så borde det inte vara någon fara.
Det här diskuteras inte så ofta längre, framförallt inte på FB, men det vanligaste sättet att göra är att konservera vört. I USA vanligast med tryckkokare och glaskonservburkar
Rengör burkar och lock ordentligt, hetta upp och fyll på med kokande vört, stäng lock och låt svalna. Då kan dom stå i rumstemperatur.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av ecmik » torsdag 2019-10-24 11:25
Bee skrev:Nej, men om flaskan är ordentligt rengjord och desinficerad innan vörten hälls i, och luft trycks ur så det finns plats för expansion så borde det inte vara någon fara.
Det här diskuteras inte så ofta längre, framförallt inte på FB, men det vanligaste sättet att göra är att konservera vört. I USA vanligast med tryckkokare och glaskonservburkar
Rengör burkar och lock ordentligt, hetta upp och fyll på med kokande vört, stäng lock och låt svalna. Då kan dom stå i rumstemperatur.
Låter bra! Ungefär som när man tex pastöriserar saft alltså? Funderade också på det, att fylla på med varm vört, stänga till, låta svalna och sen frysa. Då blir det ju vakuum där inne i flaskan till och med. Sen frysa direkt så man inte tar några risker.
Hade gjort bryggdagen lite smidigare detta..
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
ecmik
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1144
- Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
- Ort: Kungälv
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 47 gäster