Egenkontroll livsmedelshantering (bryggeri)

Diskutera, fråga och tipsa om öl, deras skapare, ställen där de kan njutas eller läsas om på bloggar eller annat - i hela världen

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Egenkontroll livsmedelshantering (bryggeri)

Inläggav mrlindell » torsdag 2014-07-31 20:11

Med tanke på senaste tidens mindre trevliga reportage på TV-nyheter och olika media om totalt funktiosstörda mindre bryggerier så borde faktiskt en branschorganisation utarbeta en egenkontroll. Öl är också livsmedel. Många hävdar att man brygger för eget bruk, varför skall vi ha sådant?

Det är bara att se hur det ser ut på sina håll på det material som finns tillgängligt på bloggar/forum så kan man ha en del synpunkter.
Egenkontrollen handlar mycket om hygienfaktorer, lokalen, klädsel, rengöring, förvaring, produktion och dokument. Att man har städ och rengöringsrutiner, att man kan följa upp allt som händer genom någon typ av spårbarhet. Att man förvarar material och komponenter i bryggningen på ett dokumenterat anständigt sätt.

Egenkontrollen går alltså ut på att man har rubriker med några underpunkter där man svarar ja eller nej. Om man inte uppfyller punkten skall man notera hur man tänker göra för att få JA.

Då slipper vi se musskit på golven och ibland malten som sändes i TV, flugor i skitiga behållare och smutsiga golv och förhoppningsvis en ren ölnisse bland maskinerna.
Den personen var ingen bra representant för den mindre bryggerinäringen.

Jag ser det här som en stor brist. Många tycker det är byråkratiskt men inom honungsproduktionen har man lyckats bra med enkla medel att höja kvaliteten på olika processer.
En brist som till slut kommer att få politiker att begränsa mikrobryggeriernas möjligheter att expandera/sälja etc.

Har man ingen egenkontroll har man heller ingenting att försvara sig med när kommuntanterna kommer och skall inspektera verksamheten eller när annan lobbyverksamhet slår ner på de små bryggerierna och kallar röran för allt möjligt för att miljö och hälsa skall slå ner på dem.
Favoriter: Monks munköl, Trappistes Rochefort (11,3%), Westmalle Trappist (7%), med bottensats.
mrlindell
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: söndag 2014-07-27 22:37
Ort: Bromma

Re: Egenkontroll livsmedelshantering (bryggeri)

Inläggav Janne gnoff Berglund » torsdag 2014-07-31 22:00

Pratar du om ett bryggeri med tillstånd?

De ska ha ett egenkontrollprogram för att få tillståndet.
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1018
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Göteborg

Re: Egenkontroll livsmedelshantering (bryggeri)

Inläggav mrlindell » fredag 2014-08-01 07:52

Jag menar ett kunskapslyft för alla för att undvika liknande reportage som det här.
http://www.expressen.se/gt/musbajs-stan ... lricehamn/

Vem blir glad av att läsa det här? Och hur påverkar det bryggerinäringen stort som smått?

Vilken påverkan har det här på alla som vill manövrera bort mindre bryggerier tror ni?
Det är sämsta möjliga och precis vad man önskat i så fall.

Alla bryggerier med tillstånd har varit små en gång. Jag har precis anskaffat en bryggeriutrustning och vill definitivt inte tillhöra smutseliten. Jag har ett företag redan som är registrerad hos länstyrelsen för annan verksamhet och får se till att allt håller samma nivå. Det är bättre att få tummen upp än en massa anmärkningar.

Personligen anser jag att allt blir bättre av hygienregler. Rent och städat, anständig förvaring, blank fin utrustning gör en kreativare, gladare och både bryggare och produkt kommer att må mycket bättre av det.
Favoriter: Monks munköl, Trappistes Rochefort (11,3%), Westmalle Trappist (7%), med bottensats.
mrlindell
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: söndag 2014-07-27 22:37
Ort: Bromma

Re: Egenkontroll livsmedelshantering (bryggeri)

Inläggav Bee » fredag 2014-08-01 08:19

Vi som hembryggare står utanför hygienkontroll då vi inte får sälja vår öl. Därmed har vi inga komersiella hygienkrav. Hembryggning kan likställas med att laga mat i ditt eget kök.
Att säga att hembryggare ska ha egenkontroll är som att alla som lagar mat hemma ska ha egenkontroll av hygien i köket.

Det är skillnad på hembryggning och kommersiell bryggning. Som Gnoff skriver så är ett av alla de krav som ska uppfyllas för att få tillstånd att ha egenkontroll av hygien. I det fallet du länkar till så har företaget brustit i ALLT!
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Öl, bryggerier, vattenhål och bloggar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster