av peps » tisdag 2012-03-27 23:03
Frågan känns lite bakvänd. Visst går det att brygga öl på vildfångad jäst, det är ju det mest ursprungliga sättet, bara lämna jästunnan öppen (gärna ute i fruktträdgården) en stund så sätter det igång.
I och med att vörten är en så utmärkt miljö för jästen så förökar den sig snabbt, dessutom gör humlen att mycket av bakterierna som man garanterat också får med inte gör ölen till ättika direkt. Förr eller senare hinner dock bakterierna ikapp, så ett sådant öl har inte särskilt lång hållbarhet.
Men jästen som samlas i botten av jäskärlet efter jäsning är utmärkt att baka bröd med, och det är så man har gjort i många tusen år. Enkelt och naturligt. Att göra omvänt (brödet före ölen) känns både besvärligt och onaturligt.
Inte svaret på din fråga, men kanske ändå något att ha med sig på nästa möte med din uppdragsgivare. Tänker ni ändå brygga öl kommer ni vara självförsörjande på jäst.
Think globally. Drink locally.