skiktad öl

Diskutera, fråga och tipsa om öl, deras skapare, ställen där de kan njutas eller läsas om på bloggar eller annat - i hela världen

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

skiktad öl

Inläggav Åsundensbryggeri » måndag 2011-09-12 15:00

Hej jag gav bort en öl.
När han skulle hälla upp den så skiktade den sig överst var den klar och mitt emellan var den ljusbrun och i botten var den mörk.
Han skakade glaset lite och då blev det grått.
Nu undrar jag om det är någon annan som har råkat ut för detta och vad det beror på.
Hälsninga Niklas
Åsundensbryggeri
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 46
Blev medlem: tisdag 2011-02-01 16:50

Re: skiktad öl

Inläggav CalleT » måndag 2011-09-12 17:30

Om ölen fryser sakta (t.ex. efter att ha stått längst in mot kylelementet på en hyperaktiv kyl), så skiktar sig drycken i flaskan om den tinar sakta igen, med tjockare "isbock" öl i botten och nästan rent vatten överst (där den sista isen lägger sig innan den tinar). Häller man sedan mycket försiktigt längs med kanten på glaset kan skiktningen kvarstå. Jag har t.o.m sett detta roliga fenomen från burköl. Att det grumlar sig när det blandas hastigt, skulle kunna bero på att vissa saker löser sig bättre i vissa skikt, och att man provocerar fram t.ex. köldgrumling genom detta. Kanske var det detta som hände?

/Calle
CalleT
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 134
Blev medlem: torsdag 2010-03-11 12:22
Ort: Göteborg


Återgå till Öl, bryggerier, vattenhål och bloggar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster