Hur startar man ett bryggeri?

Diskutera, fråga och tipsa om öl, deras skapare, ställen där de kan njutas eller läsas om på bloggar eller annat - i hela världen

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Att bli "professionell"

Inläggav peter.lithner » onsdag 2001-04-04 00:00

Hej

Jag funderar ibland på vad som krävs för att börja brygga på professionell
basis. Antar att de flesta hembryggare har tänkt tanken en eller annan gång.
Delvis krävs ju förstås en massa kunskap om själva bryggandet, men jag antar
att det även förutsätter en hel del ekonomiskt och juridiskt kunnande.

Vad jag undrar är om ni känner till var man kan få tag på information. Vart
har ni vänt er, som funderat i samma banor (eller ni som tagit stegut fullt
ut)?

Egentligen är jag inte särskilt allvarlig (ännu) men man skall ju börja
någonstans, så varför inte på bryggaren?

Hälsning

/peter
peter.lithner
 

Att bli "professionell"

Inläggav ollepe » torsdag 2001-04-05 00:00

Kolla på alkoholinspektionens hemsida.
Där står det att minsta avgiften för att få tillverkningstillstånd 8000kr
per år.
Det betyder att du måste tillverka tio kubikmeter om året för att få
ekonomi på det hela och det sorterar ju bort oss som tycker att det skulle
vara roligt att brygga till lokala puben ibland.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att du håller till i lokala pubens
källare och utnyttjar pubens tillstånd.

Vårat lands lagar är tyvärr skrivna för Pripps och Volvo och passar inte
alltid för liten skala.

Olle Persson Rättvik
Konsthantverkare, musiker, elkonsult + tillverkare av reservkraftselektronik.
Med andra ord liten på många områden
ollepe
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 256
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Rättvik

Att bli "professionell"

Inläggav calle.sjoeblom » fredag 2001-04-06 00:00

Hej Peter!

Ett bra tips är som sagt att att börja på alkoholinspektionens hemsida och se vad som krävs.

Statens inställning till privata alkoholtillverkare är minst sagt nojig.

I alkohollagen ( SFS 1994:1738) finns en rad krav som man skall uppfylla för att få tillverkningstillstånd. För att få sälja över disk måste man även ha serveringstillstånd. Enligt lagen får tillstånd endast meddelas den som visar att han med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden är lämplig att utöva verksamheten och vid prövningen skall särskild hänsyn tas till om sökanden är laglydig.

Därefter räknas 24 olika lagar upp som man inte får ha brutit mot om man ska få tillverka öl, bl a lagen om förbud mot vissa dopingmedel, lagen om s k bastukklubbar och andra liknande verksamheter och lagen om anordnande av visst automatspel. Jag undrar därför om man kan dra slutsaten att det är kört för en spelberoende homosexuell bodybuilder att bli professionell bryggare??

Till Alkoholinspektionen betalar man en ansökningavgift om 8 000 kr och därefter en årlig tillsynsavgift på mellan 8000 till 217 000 kr beroende på hur stor kvantitet man brygger. Men då får man naturligtvis förmånen att ha alkoholinspektionen springande i bryggeriet för regelbundna kontroller av alltifrån hygienen till att man betalar in rätt alkoholskatt.

Så mitt råd till dig Peter är nog att ta en funderare till innan du bestämmer dig för att bli professionell bryggare alternativt att slå dig ihop med några kompisar för att orka dra hela det tunga administrativa lasset som staten ålägger en bryggarentreprenör. Å andra sidan kan vi väl aldrig få för många bra små lokala bryggerier, eller??

mvh
Calle Sjöblom
calle.sjoeblom
 

Att bli "professionell"

Inläggav kenneth.johansson » fredag 2001-04-06 00:00

Hej Peter och andra hembryggare som går i tankarna att bli kommersiell
bryggare!
Jag funderade också i de banorna för ett antal år sedan .

I ungefär samma veva startades ett antal microbryggerier upp, bland annat
Kungsholmens kvartersbryggeri, Nynäshamns Ångbryggeri, Gamla Stans bryggeri
och Slottskällans bryggeri. Nu kan man knappast jämföra de olika
bryggerierna eftersom de hade ganska olika förutsättningar.

Vad jag insåg var dock att det som krävs (i regel) är
-Gott om pengar
-En enorm arbetsinsats

Då funderade jag på om jag verkligen ville brygga jämt och ständigt, vara
underkastad marknadsavdelningens krav och dessutom troligen tjäna ganska
lite pengar på det hela.

Den som tror att bryggeribranschen är en guldgruva bör titta på statistiken
av nedlagda/konkursade bryggerier de sista åren.

Personligen så kom jag till insikt att det är bättre att ha ett skapligt
bra betalt jobb och ha bryggning som en hobby än att brygga/jobba jämt,
tjäna dåligt, och inte hinna med någon hobby.

Om någon ändå känner sig sugen så ska man kanske vända er till Svenska
Bryggarföreningen. De kanske kan hjälpa till med att ge information om vad
som behövs i form av tillstånd etc. Många tillstånd är det dock. Sedan måste
du marknadsföra ditt öl vilket kan vara nog så knepigt eftersom man inte får
göra reklam för alkoholhaltiga drycker i Sverige. En bra PR-man behövs
säkerligen.

Slutligen så önskar jag alla små kommersiella och potentiellt kommersiella
bryggare lycka till. Vi behöver fler bryggerier än Carlsberg i Sverige!

/Kenneth
kenneth.johansson
 

Att bli "professionell"

Inläggav freddan_se » fredag 2001-04-06 00:00

Tyvärr kommer du nog inte att få tillverka i den
lokala pubens källare då de har endast har
serveringstillstånd och troligvis inte heller
uppfyller hälsovårdsnämdens krav på
tillverkningsmiljö. Vi kollade upp det där på skoj
förra året och kom fram till att det kostar typ 20000
kr att bara skaffa alla tillstånd samt att sen måste
man ha en godkänd lokal för tillverkning också. Skall
man börja brygga professionellt måste man allstå vara
beredd att satsa på det som ett heltidsarbete och nog
brygga i storleksordningen 25 000-50 000 liter/år .
Självklart är detta en dröm men också en mycket stor
utmaning. man får se vad som händer i framtiden.
/Fredrik N
Lambic fick inte vara med och leka med de andra ölen och då blev han sur
freddan_se
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 128
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Stockholm

Att bli "professionell"

Inläggav beeman » fredag 2001-04-06 00:00

till Bryggaren skickat av Kenneth Johansson

Om någon ändå känner sig sugen så ska man kanske vända er till Svenska
Bryggarföreningen. De kanske kan hjälpa till med att ge information om vad
som behövs i form av tillstånd etc. Många tillstånd är det dock.

Kan du specificera vilka tillstånd som behövs, om du har kollat upp det?


till Bryggaren skickat av Calle Sjöblom

Ett bra tips är som sagt att att börja på alkoholinspektionens hemsida och se vad
som krävs.

Till Alkoholinspektionen betalar man en ansökningavgift om 8 000 kr och därefter
en årlig tillsynsavgift på mellan 8000 till 217 000 kr beroende på hur stor kvantitet
man brygger. Men då får man naturligtvis förmånen att ha alkoholinspektionen
springande i bryggeriet för regelbundna kontroller av alltifrån hygienen till att man
betalar in rätt alkoholskatt.

Det verkar vara lite olika uppgifter här. Jag läste mig till 2.000:- i ansökningsavgift, och en årlig
grundavgift på 5.000:- som man får brygga upp till 125.000 liter för. Vad det gäller hygien och lokaler
är det väl kommunens uppgift? De brukar nu för tiden vara måna om de småföretag som startas och hjälpa
till. Nån tusenlapp om året kan det väl bli, men några större summor brukar det inte röra sig om här.

--
P-O
beeman
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 48
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Att bli "professionell"

Inläggav calle.sjoeblom » lördag 2001-04-07 00:00

Hej!

Har kollat alkoholinspektionens hemsida www.alkoholinspektionen.se/Forfattning/ och följande gäller ang. avgifter.
För tillverkning av starköl tar alkoholinspektionen tar ut en grundavgift vid ansökan på 2 000 kr och därefter en årlig tillsynsavgift beroende på hur mycket man tillverkar.

Kod: Markera allt
Årskvantitet
1 000 liter                     Grundavgift             Tilläggsavgift
per 1 000 liter
inom skiktet
0-     125                5 000 kr                        -
126-      250               5 000 kr                   40 kr
251-   1 000             10 000 kr                   13 kr
1 001-   2 000             20 000 kr                   10 kr
2 001-   5 000             30 000 kr                     3 kr
5 001- 10 000             40 000 kr                     2 kr
10 001-                         50 000 kr                     2 kr


Ang. vem som gör den praktiska tillsynen så har Alkoholinspektionen den centrala övergripande efterlevnadsansvaret och kollar 4 ggr per år att tillståndsinnehavaren inte brytit mot någon av de 24 olika lagar som uppräknas i Alkolhollagen.
Skattemyndigheten gör kontroller av att man inte betalar in för lite alkoholskatt ( förmodligen genom att kolla hur mycket malt man gör av med i förhållande till hur mycket öl man uppger att man tillverkar).
Har man även utskänkningstillstånd (pubbryggeri) skall kommunens socialnämnd och polismyndigheten i kommmun hålla koll på att man inte serverar underåriga, att man betalar sociala avgifter för sin anställda samt att utskänkningen sker under kontrollerade former, dvs utan slagsmål.
Kommunens kälsovårdsnämnd kollar att det är rent och snyggt och att öl (=livsmedels)produktionen sker under hälsorena former.
Länsstyrelsen samordnar kontrollerna.

Själv fortsätter jag nog att brygga i hemmet för eget behov.

Calle Sjöblom
calle.sjoeblom
 

Att bli "professionell"

Inläggav sigdarve » lördag 2001-04-07 00:00

Eftersom även jag gått i samma tankar, så har jag alla papper framför
mig. Vad som behövs är ett tillverkningstillstånd och ett
partihandelstillstånd.Prövningen kostar 2000 spänn, max 125000 liter
öl om året kostar 8000 i tillsyningsavgift.Sen kan man läsa ett
tillägg ang tillsynsavgift "tillsynsavgift för varje slag av
alkoholdryck tas ut oavsett om tillståndshavarens verkasamhet
påbörjats eller inte". Detta innebär att tex den som beviljats
partihandelstillstånd för starköl faktureras minst 24000 kronr
samtidigt som tillståndet utfärdas! Nåt om 5000 spänn hittar jag
inte!! Men mina papper är från Januari 1999.

/Anders
Användarvisningsbild
sigdarve
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 407
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: Uppsala

Att bli "professionell"

Inläggav calle.sjoeblom » lördag 2001-04-07 00:00

Hej igen!

Den som har tillverkningstillstånd anses även ha partihandelstillstånd. Man behöver alltså enbart tillverkningstillstånd för att tillverka och handla med öl.
Har man enbart partihandelstillsånd får man bara handla med öl, om man ex.vis skall börja importera och sälja till detaljhandel och restauranger.

mvh
Calle Sjöblom
calle.sjoeblom
 

Hur startar man ett bryggeri?

Inläggav Fredrik Almgren » måndag 2007-02-05 15:03

Jag skall erkänna att jag inte direkt går i planer att starta något bryggeri.
Däremot händer det att frågan kommer in om hur man gör. Jag tänkte att
det finns ju en del i hembryggarkretsar som startat bryggeri och så klart
vet vad som krävs. Det finns nog skrivet någon annanstans också.

Jag tänkte dock kolla om det går att få in infon här. Det vore så klart
trevligt att få veta inte bara vad som krävs i form av tillstånd etc utan
även vad som är lätt och svårt. Det vore också kul att veta om man
skall göra saker i någon speciell ordning.

Jag kan erbjuda mig att summera den eventuella infon som kommer
in och stoppa in den i denna posten så småningom.

Så om jag vill starta ett bryggeri - vad är det första jag skall göra?
Kan jag öppna en bryggpub också?
My hope is hops
Användarvisningsbild
Fredrik Almgren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1408
Blev medlem: lördag 2006-10-07 17:54
Ort: Stockholm, Årsta

Inläggav Kim » måndag 2007-02-05 17:32

Börja med att använda sökfunktionen här på bryggaren bland de gamla inläggen. Det är en bra start.

Om du inte vet hur man använder sökfuntkionen, så maila admin :-)

// Kim
Snart så är partyt över - äntligen.
Användarvisningsbild
Kim
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 395
Blev medlem: tisdag 2006-10-24 16:55
Ort: Sölvesborg

Inläggav Fredrik Almgren » tisdag 2007-02-06 21:02

Nu har jag använt sökfunktionen och hittat en tråd från 2001 som handlar om just det.

Nu funderar jag på om jag skall be en admin att flytta hit den tråden eller
vad som är bästa sätt att återknyta till det ämnet... :wink:

Oj - så det blev - det blev ihopslagen med den här tråden!

Finns ytterligare någon kunskap?
My hope is hops
Användarvisningsbild
Fredrik Almgren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1408
Blev medlem: lördag 2006-10-07 17:54
Ort: Stockholm, Årsta

Inläggav Johan Håkansson » tisdag 2007-02-06 22:36

Alkoholinspektionens avgifter från 2001 stämmer inte. Det har blivit billigare, men jag vet inte priserna. (Och alkoholinspektionen har gått upp i statens folkhälsoinstitut)
Är fast skumkrona en flytande valuta?
Användarvisningsbild
Johan Håkansson
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 352
Blev medlem: måndag 2006-10-23 15:40
Ort: Kalmar

Inläggav Perry » tisdag 2007-02-06 23:28

Dom flesta som halkat in på det här med hembryggning har säker drömt sig bort till ett eget komersiellt bryggeri, så även jag. Jag har nog kommit till insiktet att om man tar det klivet så; inte nog med att man får en massa bekymmer och dålig lön så förlorar man en enormt rolig och givande hobby, det inte är värt det. Det är bättre att köra på hobbynivå och vill man brygga i lite större omfattning så startar man, eller går med i ett bryggerikollektiv. Man kan göra ganska mycket kul inom ramen för "slutet sälskap" Man kan t.om. ta betalt för mat och och skänka hembryggd till gästerna. Sköter man det bara lite snyggt så är det ingen risk.
Perry
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 58
Blev medlem: onsdag 2006-11-29 00:28
Ort: Karlstad

Inläggav Janne gnoff Berglund » tisdag 2007-02-06 23:36

Perry skrev:Dom flesta som halkat in på det här med hembryggning har säker drömt sig bort till ett eget komersiellt bryggeri, så även jag. Jag har nog kommit till insiktet att om man tar det klivet så; inte nog med att man får en massa bekymmer och dålig lön så förlorar man en enormt rolig och givande hobby, det inte är värt det. Det är bättre att köra på hobbynivå och vill man brygga i lite större omfattning så startar man, eller går med i ett bryggerikollektiv. Man kan göra ganska mycket kul inom ramen för "slutet sälskap" Man kan t.om. ta betalt för mat och och skänka hembryggd till gästerna. Sköter man det bara lite snyggt så är det ingen risk.


Ser man strikt till alkohollagen verkar det för mig som om bryggkollektiv inte är lagligt då det inte faller under "i hemmet för eget bruk".

Sedan det där med att ta betalt för mat och samtidigt skänka hembryggt kan lätt hamna bland FHIs synpunkter på att betalningen kan anses vara en täckt avgift för att ersätta bryggarna.
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1018
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Göteborg

Nästa

Återgå till Öl, bryggerier, vattenhål och bloggar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 11 gäster

cron