Har en lager som inte riktigt vill jäsa ut. Ni som är gamla i gemet, hur resonerar ni kring era förkulturer när ni fått hem ett paket jäst som är 4-5 månader plus?
Den står i princip stilla på 1.023 efter 7 dagars jäsning. Jäser 22L på 1.057, 95% pilsnermalt. Jag kan mycket väl ha fått ett måndagsexemplar av WLP840, men annars är det enda felet jag kan komma på jästmängden/jästhälsan från uppodlingen (har syresatt vörten med syre, mäsktempen stämmer, jästempen har varit normal och stabil för en lager)
Frågan gäller alltså som sagt förkulturen. Paketet var ifrån 17 september så jag stegade upp den först med en liter förkultur och sedan en till på två liter. En kompis till mig som driver eget bryggeri sa att förmodligen är två-litaren för liten, och jag borde kanske fixat en uppåt 5L pga att en stor del av jästen förmodligen gått och lagt sig för gott i paketet jag fick.
Hur resonerar ni kring jästpaket som har några månader på nacken? Skulle vara intressant att resonera lite. Kanske fick ett paket som legat ute i solen i några dagar där borta i staterna, vem vet..