Sida 1 av 1

Problem med att jässtoppa cider

InläggPostat: måndag 2021-11-01 12:47
av Samme77
Ja som rubriken lyder. Jag håller på jäsa cider men har 2 år i rad nu inte lyckats med att få till en stoppad jäsning som jag skulle vilja för att behålla lite sötma.

Använder lika delar kaliumsorbat och kalimdisulfit. Har 22 liter i hink och drog till med drygt 2 gram av varje per 10 liter som rekommenderas.

Dock så känns det som jäsningen bara bromsas av detta och efter nån dag nu ser jag på min tilt att den fortfarande jäser.
Funderar på om jag gör något fel eller om jag har i för lite av grejerna. Som sagt misslyckades även förra året med detta. Kör med mangroove jacks m02 jäst. Någon som har erfarenhet av hur man använder jässtopp som kan ge nåt tips?

Re: Problem med att jässtoppa cider

InläggPostat: måndag 2021-11-01 14:29
av fluke12
Jag kör med jässtopp på påse. Köpt på PGW. 1 på till 20 liter har funkat klockrent varje gång.

Re: Problem med att jässtoppa cider

InläggPostat: måndag 2021-11-01 16:26
av Samme77
Okej. Den innehåller ju dock samma saker vad jag kan förstå. Den innehåller visserligen 10 gram totalt och jag tillsatte ca 9 gram totalt på 22 liter. Har läst också att vissa jäster kan vara svårare att få stopp på också så kan det vara så att denna är rätt så tålig då bara? Kan jag tillsätta en laddning till eller kan det vara skadligt på något vis för cidern ifall man drar i för mycket kaliumsorbat och kaliumdisulfit?

Re: Problem med att jässtoppa cider

InläggPostat: måndag 2021-11-01 18:49
av Djonk
Nästa gång, låt det jäsa ut helt, kallkrascha och tappa om innan tillsatsen. Sen kan man ha i ny pastöriserad juice/must eller socker för att söta upp.

2 gram av respektive är det kommersiella gränsvärdet. Jag tror inte att det är direkt farligt att använda lite mer, men det är redan halter som vissa är känsliga för.

Det du kan göra nu är t.ex. att pastörisera eller tillsätta alternativa sötningsmedelsötningsmedel efter/om jäsningen kommer igång igen.

Re: Problem med att jässtoppa cider

InläggPostat: tisdag 2021-11-02 09:40
av Karl R
JAg har läst mig till att den typen av jässtopp inte funkar vid pågående jäsning. Behöver ha det att jäsa ut helt först. Sa ciderboken av Vasilis, har jag för mig.
Så som Djonk skriver, helt enkelt.

Tillsätter man must kan du få ny grumlighet, har jag också hört. Själv tänker jag lägga på lite pastöriserat honungsvatten