Skulle ha i vinsvavla i en cider för att döda ev vildjäst. Hade i jäst 30h senare enl rek. Ingen jäsning kommer igång på 2 dar o inser då att jag haft i jässtopp. Går det att rädda på nåt vis, dvs få bort kaliumsulfatet ur cidern så det går att köra i ny jäst?
Det är egentligen bara att dubblera jästmängden och köra på igen. Det kommer att starta. Du kan även lägga i lite bikarbonat innan jästen för att höja eventuellt pH. Hur många liter must har du?
Jo, kaliumsorbat i jässtoppet. Trodde det var bara vinsvavla, då hade det ju varit lugnt.
Jäst M54 Ciderjäst, 8 liter must, OG 52. Hade i pektolas 12 timmar efter jässtoppet, jästen gick i 30h efter jässtoppet. Har redan kört i jäst en gång till utan att få igång det, kör nu en förkultur som jag tänker borde kunna få igång det trots kaliumsorbat. Hittade det tipset på nån ciderbryggarsajt
Pektolas enzym fungerar, men inte så bra om det finns sulfiter i för hög nivå i musten, kan behöva addera mer om du misstänker att det skulle kunna bli gelatin-aktigt.
Tack för tipsen, lite ovan m cider. Funkar det inte efter 2 förkulturer så vaskar jag. Hade jag gjort det på köpmust hade jag redan gjort det, men nu var det egen äppelskörd som tog galet lång tid att musta dessutom
Bubbel i röret efter rejäl förkultur samt en lättare höjning av PH samt temp (22gr). Ingen raketjäsning, blir intressant att se om det orkar jäsa ut och om det blir några felsmaker pga allt trassel. Har jäst minst 12h utan att vare sig öka el tappa fart. Luktar bra hittills. Tämligen intressant ofrivilligt experiment...
Yes. Nere på SG 13, jäser fortsatt om än väldigt långsamt. Smakar bra men behöver mer syra. Avvaktar dock mer syra tills det är utjäst. Hoppas på att det närmar sig SG 00. Rätt överraskad att det verkar lösa sig!
FG 10. Helt ok, bra smak och doft. Körde i 2dl koncentrat istället för socker till prima, samt extra jäst. Kommer bevaka kolsyrautvecklingen och pastörisera flaskorna när trycket är lagom. Blir en mousserande och lite lagom söt äppelcider om jag lyckas. Vet om ett par veckor!