jäst till cider

Här diskuteras tillverkning av mjöd, cider, sahti, gotlandsdricke och liknande!

jäst till cider

Inläggav masv » onsdag 2019-01-30 21:49

Hej
Tänkte göra en Cider och köpte ciderjäst (mangrove jack´s cider M02)
skall man komplettera med jästnäring och är det skillnad på olika jästnäring ?
frågan är för jag råkade köpa jästnäring (wyeast beer nutrient blend)

mvh

Martin
masv
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: onsdag 2019-01-30 21:43
Ort: Landvetter

Re: jäst till cider

Inläggav ThePier » onsdag 2019-01-30 22:13

Använde samma jäst och jästnäring när jag gjorde cider på mina aromaäpplen i höstas. Jäste ut perfekt (1.004) så det blir nog toppen! Hade ett paket jäst till ca 11 liter.
Vad använder du för äpplen?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ThePier
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: torsdag 2016-10-27 13:50
Ort: Alingsås

Re: jäst till cider

Inläggav ThePier » onsdag 2019-01-30 22:16

Det är för övrigt min enda cider så jag har inget att jämföra med, men det sägs att näringen kan behövas då musten är fattig på de ämnen som behövs till jäsningen.

Finns vad jag vet ingen specifik jästnäring till just cider men jag kan mycket väl ha fel...


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ThePier
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: torsdag 2016-10-27 13:50
Ort: Alingsås

Re: jäst till cider

Inläggav masv » onsdag 2019-01-30 22:26

Tack
har inte börjat ännu så äpplen är inte inköpta
några förslag ?

Martin
masv
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: onsdag 2019-01-30 21:43
Ort: Landvetter

Re: jäst till cider

Inläggav ThePier » onsdag 2019-01-30 22:31

Tror det mesta funkar. Nu är det ju inte säsong direkt men det sägs funka bäst med små, sura sorter med hårda, tjocka skal.
Och gärna blanda sorter för att få lagom mängd tanniner.
Men eftersom det är matbutiken som gäller nu hade jag nog köpt på mig lite av varje här. Brukar bli runt 50% av vikten i liter. Dvs 10kg ger ca 5l.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ThePier
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: torsdag 2016-10-27 13:50
Ort: Alingsås

Re: jäst till cider

Inläggav simonarvestrand » onsdag 2019-01-30 23:36

Jag jäste en cider med den jästen precis och utan näring , den jäste ut bättre än något annat jag sett tidigare
det är så nära 1.000 som man kan komma tror jag. jag va tvungen att kontrollera temp och med en mätare till för att se om det va fel på prylarna
men så bra hade det jäst
simonarvestrand
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: onsdag 2018-08-29 10:37

Re: jäst till cider

Inläggav ekstedt » fredag 2019-02-01 16:26

Jag jäste must på aromaäpplen i höstas med Safcider utan någon jästnäring. Jäste ner till 0,998 på några veckor.

Enligt vissa är det f.ö. en fördel om jäsningen går långsamt när man gör cider, då behålls äppelaromerna bättre sägs det.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2737
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: jäst till cider

Inläggav ekstedt » fredag 2019-02-01 16:28

simonarvestrand skrev:Jag jäste en cider med den jästen precis och utan näring , den jäste ut bättre än något annat jag sett tidigare
det är så nära 1.000 som man kan komma tror jag. jag va tvungen att kontrollera temp och med en mätare till för att se om det va fel på prylarna
men så bra hade det jäst


Det är helt normalt att komma ner till eller t.o.m. under 1,000 när man jäser cider. Det beror på att nästan 100 % av sockerarterna är förjäsbara.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2737
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: jäst till cider

Inläggav simonarvestrand » fredag 2019-02-01 16:53

ekstedt skrev:[quote="simonarvestrand"]Jag jäste en cider med den jästen precis och utan näring , den jäste ut bättre än något annat jag sett tidigare
det är så nära 1.000 som man kan komma tror jag. jag va tvungen att kontrollera temp och med en mätare till för att se om det va fel på prylarna
men så bra hade det jäst


Det är helt normalt att komma ner till eller t.o.m. under 1,000 när man jäser cider. Det beror på att nästan 100 % av sockerarterna är förjäsbara.[/quote]Jag har jäst rätt många cidrar och 0 eller under noll har jag inte råkat ut för innan.

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
simonarvestrand
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 89
Blev medlem: onsdag 2018-08-29 10:37

Re: jäst till cider

Inläggav Drake » fredag 2019-02-01 18:55

Jag har bara provat ett par gånger och visst hamnade jag under nollan båda gångerna. Gör ju mest vin numera och är man inte nere på ,095 så känns det som rena sockerdrickat.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: jäst till cider

Inläggav ekstedt » fredag 2019-02-01 21:49

Drake skrev:Jag har bara provat ett par gånger och visst hamnade jag under nollan båda gångerna. Gör ju mest vin numera och är man inte nere på ,095 så känns det som rena sockerdrickat.


Ju högre alkoholhalt, desto längre ner i FG behöver man komma för att tillräckligt mycket socker ska ha jäst ut.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2737
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Mjöd, Cider, Sahti och mer

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst