Tristan skrev:1) sekundärjäste du med hallonsaft?
2) svavlade du dem samt bara klarna över tid eller tillsatte du klarningsmedel?
Kan vara pektin från hallonen, proteiner, stoff från kryddorna eller jästfällning som fortfarande fanns i suspension.
De ligger på botten, inget på ytan?
Jag flyttade över 3 lika delar från huvudkärlet med hävert till 3 olika glaskärl.
Detta efter ganska precis 2 månaders jäsning i huvudkärlet.
Innan jag gjorde detta så tryckte jag flera gånger på locket till jäshinken och släppte ut
massor av tryck och koldioxid. Det verkar också som att det jäst klart innan jag gjorde tappningen.
I den med hallon hällde jag i 5 dl uppkokt och nerkyld hallonsaft ( så därigenom hoppas
jag ha sluppit att få med pektin, kan ju bli lite i alla fall )
Jag har inte använt något klarningsmedel, förutom den vita bottensatsen så är alla 3 kärlen väldigt klara och fina i färgen.
Allt av det vita som ser ut som socker ligger på botten.
Alltså bara i den med hallon och den med kryddor.
Mvh
LTW