Sahti-experiment

Här diskuteras tillverkning av mjöd, cider, sahti, gotlandsdricke och liknande!

Sahti-experiment

Inläggav Karl R » fredag 2018-03-02 14:18

Ålrajt.
Andra gången jag ger mig på Sahti. Första gången jästes sahtin med Soumen Hiiva, finsk brödjäst. Mycket skumbanan i den, den doften lugnade sig efterhand.

Denna gång en tresplit på kronjäst och kronjäst för söta degar med ytterligare en på us-05. Spännande utvärdering framför mig.

Stegmäskat 50-60-70-80, mha dekoktion. Og 1086 men trattade ner 200 g socker ändå. Ska låta brygderna åka in i kyl vid Sg 1030-ish. I enlighet m recept från hembryggaren.

Mitt reecept är en omskalning av det receptet (10 literut) men har ersatt 1kg pilsnermalt med gotländsk rökmalt. På det sättet får jag en lite mer odefinierad, alt kontinental, sahti, tänker jag. Även 10 g lågalfahumle i, för hållbarhetens skull.

Nån annan som bryggt sahti som har kommentar? Tacksam för input. Bild

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 693
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Sahti-experiment

Inläggav Talnoy » fredag 2018-03-02 19:16

Karl, oavsett resultaten på dina sahtiförsök, vilka jag ser fram emot att få läsa, så har du en osannolikt cool spis därhemma.
Användarvisningsbild
Talnoy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: torsdag 2015-12-17 20:15
Ort: Burvik

Re: Sahti-experiment

Inläggav Karl R » måndag 2018-03-05 08:52

@Talnoy: Tack! Ja, den är bra till mycket. Bland annat koka öl på. Har skalat ner, delvis, från BM till biab, så länge det inte stegmäskas

Sahtins stegmäsk kördes däremot i hink-i-hink.

Nu igårkväll, sön kväll, har stått på jäsning sen tors kväll såg SG ut enligt följande
Kronjäst blå, sg 1028, rätt mycket skumbanan
Us-05, sg ca 1030, nästan ingen skumbanan
Kronjäst söta degar, röd, sg 1032, måttlig skumbanan.
Samtliga åker in i kylen, ca 3 gr. Fortfarande med jäsrör på. Samtliga bubblar lite fortfarande.
Smakar milt av rökmalt, verkar lovande
Us-05 har tjockt skum uppe på fortfarande

Planerar att sätta på kork ikväll, så får man vakta utvecklingen på kolsyran.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 693
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Sahti-experiment

Inläggav Karl R » torsdag 2018-03-22 09:06

us-05 flockulerar dåligt, även vid kallkrash.
för mycket protein i slurryn?
Den ger inte heller nån bananestrighet.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 693
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv


Återgå till Mjöd, Cider, Sahti och mer

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst