Janne gnoff Berglund skrev:Jäsa klart - beror lite på vad du är ute efter.
Har du bara använt vatten och honung?
Då lär det jäsa ut helt och fullt om din jäst är pigg, dessutom med effekten från alkoholen kan du räkna på att en hydrometer visar under 1.000, ex 0.997 till 0.999 är rätt vanligt.
Du har galet enkla sockerarter i honungen, jästen har inga problem att omvandla dessa.
Vill du att den ska ha jäst klart vid en viss sötma/sockermängd kvar?
Om så behöver du stoppa jäsningen.
Ja, bara vatten och honung. Jag skall dela upp den i 3 delar efter 2 månader med tillsats av saft från hallon i den ena och blåbär i den andra.
Samt 1/3 del naturlig som den är.
Tänkte också mäta FG efter 2 månader och kolla hur jag ligger till då. Man skall tydligen kunna dricka den efter 2 månader.
Alltså, min hydrometer visade ett värde för OG på 1.100.
Alltså till 3/4 delar? då borde det landa på 25. 100-25 = 75 delat med 7,46 = 10% eller hur?
Om jag vill nå detta resultat på 25 och ca 10% abv, då kanske jag måste tillsätta jäststopp då?
När isåfall bör man tillsätta det?
Du menar alltså att den kan jäsa ut under 25, om jag inte tillsätter jäststopp.
Ner under 1.000 och då kanske den blir för stark och för torr?
Rätta mig gärna om jag räknat fel

Mvh
LTW