God dag.
Jag buteljerade lite melomel idag; jag satte 25 l på lokal honung i höstas. Jag startade på og 1.067, därefter delade upp satsen på 10 l naturell, 5 l med hjortron, 5 l hallon och 5 l blåbär. Vid mätning idag har jag erhållit fg 1.000 i hallon och hjortron. I blåbärsmelomelen har jag ett sg på 1.047. Jag tillsatte jästen när all mjöd var samlad i 25 l damejeannen så alla hade samma förutsättningar. Är det någon som upplevt klen utjäsning med blåbär, spekulerar lite om huruvida det rör sig om något ämne i blåbär som knäcker jästen (wlp720)? Intressant var att när jag hanterade damejeannerna började vattenlåset på blåbärsmelomelen att pluppa. Bör jag förvara blåbärsflaskorna i sprängkammare? Flaskorna är vinflaskor förseglade med vinkork och krymphatt.