Låg utjäsning melomel

Här diskuteras tillverkning av mjöd, cider, sahti, gotlandsdricke och liknande!

Låg utjäsning melomel

Inläggav nilsson_martin » lördag 2017-02-11 15:43

God dag.
Jag buteljerade lite melomel idag; jag satte 25 l på lokal honung i höstas. Jag startade på og 1.067, därefter delade upp satsen på 10 l naturell, 5 l med hjortron, 5 l hallon och 5 l blåbär. Vid mätning idag har jag erhållit fg 1.000 i hallon och hjortron. I blåbärsmelomelen har jag ett sg på 1.047. Jag tillsatte jästen när all mjöd var samlad i 25 l damejeannen så alla hade samma förutsättningar. Är det någon som upplevt klen utjäsning med blåbär, spekulerar lite om huruvida det rör sig om något ämne i blåbär som knäcker jästen (wlp720)? Intressant var att när jag hanterade damejeannerna började vattenlåset på blåbärsmelomelen att pluppa. Bör jag förvara blåbärsflaskorna i sprängkammare? Flaskorna är vinflaskor förseglade med vinkork och krymphatt.
nilsson_martin
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 9
Blev medlem: söndag 2015-07-26 16:12

Re: Låg utjäsning melomel

Inläggav Weinkeller » lördag 2017-02-11 20:01

Blåbär och lingon kan vara svåra att få i ordentlig jäsning. Enklast är att tillsätta dem efter primärjäsningen. Jag hade inte buteljerat blåbären utan något försök att få ner FG, tex med ny färsk jäst och näring.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping


Återgå till Mjöd, Cider, Sahti och mer

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster