Sahti-experiment

Här diskuteras tillverkning av mjöd, cider, sahti, gotlandsdricke och liknande!

Sahti-experiment

Inläggav Karl R » fredag 2018-03-02 14:18

Ålrajt.
Andra gången jag ger mig på Sahti. Första gången jästes sahtin med Soumen Hiiva, finsk brödjäst. Mycket skumbanan i den, den doften lugnade sig efterhand.

Denna gång en tresplit på kronjäst och kronjäst för söta degar med ytterligare en på us-05. Spännande utvärdering framför mig.

Stegmäskat 50-60-70-80, mha dekoktion. Og 1086 men trattade ner 200 g socker ändå. Ska låta brygderna åka in i kyl vid Sg 1030-ish. I enlighet m recept från hembryggaren.

Mitt reecept är en omskalning av det receptet (10 literut) men har ersatt 1kg pilsnermalt med gotländsk rökmalt. På det sättet får jag en lite mer odefinierad, alt kontinental, sahti, tänker jag. Även 10 g lågalfahumle i, för hållbarhetens skull.

Nån annan som bryggt sahti som har kommentar? Tacksam för input. Bild

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 771
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Sahti-experiment

Inläggav Talnoy » fredag 2018-03-02 19:16

Karl, oavsett resultaten på dina sahtiförsök, vilka jag ser fram emot att få läsa, så har du en osannolikt cool spis därhemma.
Användarvisningsbild
Talnoy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 35
Blev medlem: torsdag 2015-12-17 20:15
Ort: Burvik

Re: Sahti-experiment

Inläggav Karl R » måndag 2018-03-05 08:52

@Talnoy: Tack! Ja, den är bra till mycket. Bland annat koka öl på. Har skalat ner, delvis, från BM till biab, så länge det inte stegmäskas

Sahtins stegmäsk kördes däremot i hink-i-hink.

Nu igårkväll, sön kväll, har stått på jäsning sen tors kväll såg SG ut enligt följande
Kronjäst blå, sg 1028, rätt mycket skumbanan
Us-05, sg ca 1030, nästan ingen skumbanan
Kronjäst söta degar, röd, sg 1032, måttlig skumbanan.
Samtliga åker in i kylen, ca 3 gr. Fortfarande med jäsrör på. Samtliga bubblar lite fortfarande.
Smakar milt av rökmalt, verkar lovande
Us-05 har tjockt skum uppe på fortfarande

Planerar att sätta på kork ikväll, så får man vakta utvecklingen på kolsyran.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 771
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Sahti-experiment

Inläggav Karl R » torsdag 2018-03-22 09:06

us-05 flockulerar dåligt, även vid kallkrash.
för mycket protein i slurryn?
Den ger inte heller nån bananestrighet.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 771
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Sahti-experiment

Inläggav Triggerhappy » torsdag 2021-05-20 09:56

Bland de mer intressanta trådarna!
Vore väldigt intressant att höra vad du tyckte om smaken kring dessa, om du fortfarande minns?
Sahti ligger som ett experiment för framtiden!
Triggerhappy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: onsdag 2020-12-09 16:12

Re: Sahti-experiment

Inläggav Karl R » torsdag 2021-05-20 13:27

=)
Tack, kul att höra!
Jo, men jag kommer ihåg det mesta. Receptet är uppskrivet så det kan jag återgå till ifall det är info du vill ha från det, har även gjort sahti nån gång till efter detta tillfälle (två tillfällen tror jag, kan kolla)

Tycker ändå att den vanliga brödjästen beter sig bäst och ger den smakprofil jag vill ha. Det var inte något fel på jästen för söta degar heller, men minns den vanliga som lite stramare, men det kan ju lika gärna bero på något lägre FG (om man nu kan tala om FG när den ändå fortsätter jäsa, ok SG). Tror inte jag drack upp us05an. Den blev trist. Sen om du kan få tag i den finska brödjästen, så är väl det att anse som ett original och därmed mer autentiskt, dock oklart om det i min smak blev bättre eller sämre den gången jag använde den. Hade misstagit mig då och gjorde grumlig mäskning istället för dekoktionsmäskning... En del variabler i detta.

Här är länken avseende en annan frågeställning kring en annan sahti som jag gjorde, med ytterligare annan jäst.
viewtopic.php?f=66&t=16256
Finns några bra tips i denna, och en länk till recept.

Sahtin är rolig att brygga, det blir lite mer punk av det än när man gör vanlig bärsa, kul som omväxling.

Hör av dig ifall du vill ha mer input, det är inte säkert jag kan, men kanske något.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 771
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Sahti-experiment

Inläggav Triggerhappy » torsdag 2021-05-20 19:23

Det ska jag ta med mig!
Har som plan att brygga igenom en rad klassiska ölstilar jag inte bryggt ännu, men efter det blir det svängar in på lokala brygder som sahti och gotlandsdricku. Lär komma en del frågor då!
Triggerhappy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: onsdag 2020-12-09 16:12

Re: Sahti-experiment

Inläggav Karl R » fredag 2021-05-21 08:29

Skoj!
många bra erfarenheter finns i den planen.

kolla in denna sidan,
https://www.brewingnordic.com/
och om du vill dyka djupt, denna bok.
https://www.brewingnordic.com/books/

Sen för ännu mer så finns denna
https://www.garshol.priv.no/download/historical-tech/

Jag är en tredjedel genom båda... Men de är välskrivna (åtminstone Garshols) och intressanta för det historiska.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 771
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Sahti-experiment

Inläggav Triggerhappy » fredag 2021-05-21 22:27

Grymt! Lär säkert bli ett tillskott till beer-blioteket! Förhoppningsvis kommer mer av denna typ av dryck till bolaget framöver
Triggerhappy
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: onsdag 2020-12-09 16:12


Återgå till Mjöd, Cider, Sahti och mer

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster