Oj, jag vet inte var jag ska börja, hur som helst så införskaffade jag mig en brewcrafter 25. Inte har jag bryggt öl innan. Så igår bryggde jag öl för första gången och jag kände att jag hade ingen jävla aning om vad jag höll på med. Säkerligen så är de flera som invänder att jag inte började med grytor och annat innan jag började med bryggverk, men nä verkar vara mycket slabb med det.
Hur som helst så så satte jag igång och började brygga, spontant igår då jag kom att jag hade ett brygg verk och ingredientser. Jag tog det jag hade, minns att jag köpte grejerna till något recept jag läst men kom inte ihåg vilket. Men jag såg något liknande i boken "Brygg ditt eget öl" jag utgick från receptet Tysk pilsner på sidan 93 i boken.
5 kg pilsnermalt
1 kg karamellmalt
1 kg aromic münchermalt
100 g tettanger humle
1 paket Bohemian Lager - Wyeast 2124
Så jag värmde upp vattnet i bryggverket till 65-67°C, mätte med termometer i toppen så det diffade ca 2°C, mellan bryggverksgivaren och termometer. Redan här kommer den första tavlan antar jag. Eftersom jag har så salt vatten i mitt hushåll så har jag ett vattenfilter till dricksvattnet, men kapaciteten är rätt låg så det tar en stund att fylla upp. Så jag fyllde upp mer några liter i taget, man naturligtvis glömde jag av hur mycket vatten jag hält i men tror jag fick i kanske 22 liter kanske. Jag glömde även att lägga till de ytterligare litrarna upp till maltkrogens botten. Jag utgick från principen 3 liter vatten till 1 kg malt. Jag hade i 7 kg malt, tog i allt jag hade hemma, vilket var allderles för mycket. Men det var så det blev. Jag använder pumpen men mäsken satte sig och blev en tjock gröt, jag sörpla runt mäsken med spade också rätt mycket. Det fick mäska på i 60 min.
Jag drog upp korgen och lät det rinna ur. Och lakade ur med kanske 4 liter, men det tog hemskt lång tid att droppa igenom. Men tillslut så hade det mesta droppat igenom, tog ut korgen och började koket, och jag hystade i 50 g av humlen och lät det koka i 1 h och 10 min, varvid sista 10 min så droppla resten av humlen 50 gram i. Här gjorde jag även tabben att lägga på locket så det kokade över men det märkte jag snabbt med det var lite slabb.
När det kokat klart så kylde jag ner det med en vanlig vörtkylare till 20°C och tog ett Oeschelevärde, hamnade på 70. Min rent spontana reaktion är att det låter väldigt högt och jag vet att jag hade i mycket malt så. Men jag har ingen aning men hur som helst så fick det rinna ner i en jäshink och blev ca 13 liter där. Så lite vätska och så högst Oechele så tänkte jag så här ska det väl inte vara. Jag hällde i vatten så jag hamnade på ett Oechsle på 43 och det blev 26 liter i jäshinken totalt. Här får jag erkänna att jag inte haft en aning om vad jag gjorde, men jag gjorde det ändå. Jästen åkte i (Bohemian Lager - Wyeast 2124), utan förkultur. Nu jäster den i ca 10 °C i källaren.
Nu har jag ingen aning om vad det är fort sort gojja jag har gjort, kommer det ens bli drickbart, hur starkt kommer det att bli?
Några kommentarer?