Här kan man diskutera bryggverken Bulldog Brewcrafter och Coobra
Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
av mattias__o » lördag 2016-11-19 17:52
Jag har mest bryggt BIAB där jag mäskar med allt vatten och gör ingen lakning,
Är nu sugen på att sätta mig in lite mer i lakning och har då lite funderingar.
På flera ställen har jag läst att man först ska fylla upp med vatten till mäsksilens botten och sen ska man ha 3,5-4 liter vatten/kg malt.
Jag kan inte riktigt förstå varför volymen under silen inte räknas i i de 3,5-4 liter/kg man har till mäskningen. Eftersom jag cirkulerar vattnet genom malten kommer ju allt vatten användas i mäskningen.
Har jag missat något?
Kan någon förklara?
-
mattias__o
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 5
- Blev medlem: onsdag 2015-10-28 16:55
av Weinkeller » söndag 2016-11-20 14:32
För att slippa en luftficka så inte maltbädden sätter sig kanske? Räkna med att malten binder ca 1l vatten per kg. Det blir din förlust i vattenmängd. Kan du få ut all annan vört under falskbotten så ska det såklart räknas med i din totala vattenmängd.
Alternativt vill man ha en större mängd vatten per kg malt för en god funktion vid recirkuleringen.
-
Weinkeller
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1359
- Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
- Ort: Linköping
Återgå till Bulldog och Coobra
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster