Hej,
Jag har tidigare bryggt med kylväska och i år gått över till bk25 (alltså v 2). Jag är i grunden nöjd, men vill jobba lite på effektiviteten. Och då menar jag inte effektivitet i utbyte utan tidseffektivitet (som får bryggande att rymmas i det övriga livspusslet).
Min tanke är att skippa lakning. Med mitt tidigare mäskkärl (som var en extern kylväska med sil) tog lakningen upp mot en timma. Denna tid har kortats markant bara av att allt är i samma kärl såklart. Men jag tänker att man kan kapa än mer tid genom att inte laka alls (jag har lakat på alla mina bryggningar hittills). Så min fråga är om det finns några erfarenheter av att brygga på BK25 utan att laka? Och hur en i så fall har gjort med volymförhållanden m.m.
Jag har mätt upp kärlets volym. Enligt min beräkning rymmer verket 32,5 liter. Sedan har jag gjort en tabell på volymen kontra uppmätta cm från kant, där volymen sjunker med ca 0,7l/cm. På så vis kan jag hitta relativt exakta mått. Men frågan är hur mycket man vågar maxa kärlet under mäsk? I teorin borde man kunna få ut 20l i jäskärlet utan lakning genom 27,5l(mäskvatten)-5l(ca 1l/kg malt)-2,5l(bortkok)=20l. Men då har man också gått i det absolut volymmässiga taket för bryggverket. Vad vågar man göra? Jag har tex varit med om att maltpipan sätter igen något och har en högre yta än övrigt vatten när man kör med pumpen... Jag är såklart med på att man får nöja sig med en mindre volym vid större maltvolym, men det är ju logiskt.
Min tanke är förstås att direkt efter mäskning, lyfta malten och börja upphettning mot kok. Slutresultatet skall idealt ge sjukt god öl i rimlig volym och mer tid åt barn och annat. Tiden blir tex framplockning och uppvärmning av mäskvatten 30min, mäskning 60min, upphettning 20 min, kok 60 min, kylning 20 min, städning 20 min = 3,5h = kvällsbryggning.
Tankar och idéer mottages tacksamt!