Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Pilsnerkokaren skrev:Att koka egen invertsocker är inte så invecklat, det tar tid och det svåraste är faktiskt att inte få det för varmt. Jag har kokt invert nr 2 och nr 3 några gånger och har inte haft problem med kristallisering. Nr 5 låter tufft, det tog 2-3 timmar för mig att nå nr 3.
http://qldkev.net/invertsugar.php
Cederbusch skrev:Enligt originalreceptet ska det tydligen vara glukossirap (corn syrup) i exportversionerna med högre alkoholhalt. Och du har väl rätt i det egentligen, socker som socker. Men jag tänker att kanske orkar den här jästen bättre om sockret är lättare för den att omvandla.
ekstedt skrev:Så länge du tillsätter tillräckligt med pigg jäst (vilket du ändå bör göra) och inte är uppe i närheten av jästens alkoholtolerans så ska det inte spela någon roll.
Cederbusch skrev:Ska som anges ovan använda Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03 som verkar vara känd för att stanna av tidigt. Ofta stannar den redan vid FG 1.022 eller lite lägre. Mäska vid låg temp ska hjälpa denna jäst. Tänker då även att det inte skadar att underlätta med sockret också. Det är en torrjäst by the way.
Cederbusch skrev:Enligt originalreceptet ska det tydligen vara glukossirap (corn syrup) i exportversionerna med högre alkoholhalt. Och du har väl rätt i det egentligen, socker som socker. Men jag tänker att kanske orkar den här jästen bättre om sockret är lättare för den att omvandla.
Jag tänker också på det där med kristalliseringen. Vore ju synd att få kristaller i ölet när det svalnar. Men jag har inte erfarenhet av detta, jag kanske överdriver risken.
M15 is the closest to M03 though so should get you great results.
Cederbusch skrev:Hade ju beställt Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03 från Bryggeributiken. Trodde jag. Visade sig idag att den finns inte mer sedan 2015. Mejlade Mangrove och fick detta bekräftat. Den har ersatts med Empire Ale M15 istället. På olika forum sägs att jästen bara bytt namn, men enligt Mangrove själva är det inte samma, men liknande.
Så nu överväger jag att använda Nottingham Ale istället. Eller jäsa halva med M15 och halva med Nottingham. Åsikter om det?
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster