Sida 1 av 1

Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: måndag 2017-01-30 21:56
av Bönan
Jag är inte direkt någon Aledrickare än, har gjort några lätthumlade ale som slunkit ner, men är mer en lagerdrickare. Har precis gjort en klon på Mariestads export, som någon hde tagit fram, och provat. Finns det någon som gjort en klon på Eriksberg? Jag är såld på den ölen =)
/Bönan

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: måndag 2017-01-30 22:18
av Snow
Det är en väldigt bra lager, väntar med spänning på om det dyker upp något recept :mrgreen:
Då snor jag det på direkten.

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: tisdag 2017-01-31 19:59
av Bönan
Ja jag tycker också den är god, smakade karaktären i helg, lite mer smak, men ändå god

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: lördag 2018-01-06 13:30
av Snow
Har en polare som undrar om jag kan göra en Eriksberg.

Har sökt med ljus och lykta efter klonrecept, men funnit nada, någon som
har någon idé om vilka humlesorter dom använder?

Själv gissar jag på Saaz och Mittelfrun.

Kan det vara lagom med:
80% Pilsnermalt
15% Wienermalt
5% Cara Wienn eller Cara Munich

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: lördag 2018-01-06 16:27
av Pilsnerkokaren
Den är mörkare än vad du kommer få med den maltnotan.
Det går bra att öka på Vienna till 40-50% och minska pilsnermalten med motsvarande, då får du lite av brödigheten på köpet också.

Vilken aromhumle dom har använt har jag ingen aning om, men Saaz, Mittelfrüh, Hersbrucker eller Tettnanger är väl en bra gissning. dom grundar kanske med Magnum eller Herkules som bittergiva för att få upp beskan.

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: lördag 2018-08-04 15:08
av Mr Mustard
Någon uppdatering i detta ämne, jag är också sugen på att brygga något som påminner om Eriksberg.

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: måndag 2018-08-06 16:16
av Snow
Jag har bryggt en som kan bli snarlik, dock lite ljusare.
Smakproven so far lovar gott, har spätt ner den till ABV 6% ca.

Står på Carbonering nu, men om några veckor så hamnar den på flaska, åter kommer då med
mer input.

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: fredag 2019-03-29 10:45
av pastafarian
Snow skrev:Jag har bryggt en som kan bli snarlik, dock lite ljusare.
Smakproven so far lovar gott, har spätt ner den till ABV 6% ca.

Står på Carbonering nu, men om några veckor så hamnar den på flaska, åter kommer då med
mer input.


Är nyfiken på hur den blev, återkom gärna med rapport!

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: fredag 2019-03-29 21:24
av Snow
Den blev kanon!

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: onsdag 2019-04-10 06:07
av Bönan
Mäsktemp, koktid? Denna måste testas =)

Re: Någon som klonat Eriksberg?

InläggPostat: söndag 2020-02-09 22:50
av Skogstorpsbryggarn
Har provat ett antal ggr och tycker det här receptet är rätt nära. Fått en del av inputen direkt från bryggeriet, annat från andra klonrecept/diskussioner som denna tråd.

Eriksberg klon

Boil 60 min
EBC 10
IBU 35
Original Gravity : 1.050
Final Gravity : 1.010

Fermentables
Bohemian Pilsner 4 EBC (72%)
Munich 14 EBC (20%)
Chateau Vienna 5 EBC (8%)
Hops
60 min - Magnum (30 IBU)
5 min - Tettnanger (5 IBU)
Protafloc
Yeast Nutrients

Mash
65 °C - 60 min -
75 °C - 5 min -

Yeast Fermentis Saflager Lager W-34/70

11 °C - 5 days - Primary
18 °C - 4 days - Primary
6 °C - 5 days - Primary
4 °C - 5 days - Secondary
2 °C - 3 days - Cold Crash

Water Profile
Ca 74 Mg 12 Na 18 Cl 76 SO 103

Jäsprofil: jag börjar upprampning till 18 gr när SG är ca 1.025
Primär/sekundär: jag skördar jästen och kör med gelatin, därför sekundär. Ska du inte skörda jästen kör primär hela vägen.